söndag 6 februari 2011

Crushed Raspberry Cheesecake



Bomullsbröllop i alla ära... Tyvärr så är min man, igen, på resande fot så dagen får jag fira med honom i telefonluren och en god middag på egenhand. Men om han hade varit hemma så hade han fått den här underbart goda hallon cheesecake till dessert. Nu får vi isället göra den igen när han kommer hem, vilket i och för sig inte är någon större uppoffring.

Jag valde att göra den i en mellanstor ring och då räcker den till två personer. Kanske något att bjuda sin käraste på till Alla Hjärtans-dag? För en dessert att dela på är ganska så romantiskt (och gott)!
Crushed Raspberry Cheesecake var en efterrätt jag såg någon, som hastigast, röra ihop på Come Dine with me. Gästerna älskade verkligen dessertsen och kände att jag var tvungen att testa. Men, jag verkligen sökt som en tok efter ett recept och gått totalt bet på det. Så jag tog saken i egna händer och gjorde mitt eget recept. Och jag förstår varför den uppskattades så mycket, den är tokgod. Men jag måste någ råda till att verkligen använda färska hallon. För jag tror att det blir för blött om man tar frysta.

Satsen räcker till två stycken cheesecakes för två personer eller till 4 personer om man istället gör en större eller fyra portionsformar.

Så här kommer min tolkning av Halloncheesecaken som enligt en deltagare skulle göra världen lite lyckligare om alla åt den.




Crushed Raspberry Cheesecake


75 g digestivekex

75 g pepparkakor

ca 50 g smör


250 g mascarpone

100 g fin vit choklad

2 msk grädde

35 g florsocker

1 knivsudd vaniljpulver (eller ½ tsk vaniljsocker)

1 ask (125 g) färska hallon


Halloncoulis
ca 200 g hallon (frysta helt okej)

1-3 msk florsocker


Börja med att smälta smöret. Krossa kakorna fint i en mortel och blanda krosset med smöret. Tryck ut botten i två ringar som fodrats med bakplåtspapper. (Det går att göra utan foder medn det var lite svårt att få ut cheesecaken snyggt då).

Smält chokladen på låg värme över vattenbad. Vispa osten, sockret, grädden och vaniljen mjukt i en bunke. Rör sedan ner chokladen och se till att det blandas jämnt. Vänd ner nästan alla hallon, spar några till garnering. Se till att några hallon krossas.

Fyll formarna med blandningen och jämna till ytan. Ställ i kylen för att stelna minst 2-3 timmar.

Förbered under tiden coulin och ev gelé. Värm försiktigt hallonen i en kastrull om de är frysta. Ta av från värmen och mosa till en puré. Dra purén genom en finmaskigsil så att alla kärnor försvinner och en fin sås återstår. Smaka av med florsocker. Vill du ha gelé på toppen så ta undan lite av såsen och smält lite gelatin i den. Låt gelén svalna lite innan den fördelas på toppen av cheesecaken.

Lägg upp cheesecaken på en tallrik inför servering, ta ut den ur ringen och garnerna med hallon samt mynta. Servera tillsammans med coulin.




Detta är även mitt bidrag på temat "nygammalt" till Månadens Sötsak hos Söta Saker!

14 kommentarer:

  1. Ser ju helt galet gott ut! Fina bilder också=)

    SvaraRadera
  2. Vilka fina bilder, gör att längtan efter en sommar känns ännu starkare.

    SvaraRadera
  3. der jättegod ut. vad är det för ringar du anävder för att göra cheescaken i?

    SvaraRadera
  4. Det där såg riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  5. Ja, det ser jättegott ut.

    Sist bakade vi en jättegod jordnötspaj , som jag kan rekommendera. :-) Lätt och god :

    http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg


    Trevlig vecka

    SvaraRadera
  6. Oj, detta måste testas vid tillfälle... ser kanongott ut!

    SvaraRadera
  7. ser fantastisk ut!!!mums,och vilka bilder!!!

    SvaraRadera
  8. Fantastiskt vackert, och med de ingredienserna kan det inte annat än bli gott.

    SvaraRadera
  9. Hur mycket i receptet måste man lägga till om man vill baka cheescaken i en vanlig bakform på 24 cm? Ser helt gudomligt gott ut! Och tack för en fantastiskt inspirerande blogg och underbara bilder!/Pia

    SvaraRadera
  10. Hejsan!
    Tack för den jättesöta kommentaren!
    Jag testade själv att baka den i en liten form (ca 20 cm diameter) med lite modifierat recept, tyvärr dubblade jag inte så den blev lite tunn. Ska lägga in bild och det receptet i dagarna. Men det här receptet skulle nog minst behöva dubblas för att cheesecakelagret inte ska bli för tunt. Sen kan man även röra i ca 1 dl grädde som vispas utan att smeten blir för lös.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  11. Fantastiska bilder och ser jätte gott ut!

    SvaraRadera
  12. Hej,
    Gillar också din blogg och blir mkt inspirerad.
    Tror du att man kan använda sig av jordgubbar i detta receptet och använda sig av jordgubbssylt i "blueberry cheesecake".
    Är ute efter ett bra recept på strawberry swirl cheesecake men finner inget :-(
    Tack för en mkt trevlig blogg!

    SvaraRadera
  13. Hej Caroline!
    Tack så jättemycket :-) Jag tror absolut att man kan använda sig av jordgubbar i det här receptet, färska, och kanske att man då delar dem samt krossar dem lite lätt med en gaffel. Då tror jag att det blir en väldigt bra effekt. Hade tänkt testa det nu när jordgubbarna börjar att komma.
    Jag tror också att det går bra att byta ut sylten i blåbärs cheesen mot jordgubbssylt av en fastare sort. Alternativt mot jordgubbsmarmelad. Jordgubbssylt kan ju vara ganska rinning, beroende på märke.
    Hoppas att det blir goda jordgubbsvarianter.

    //Louise

    SvaraRadera
  14. Menna vill jag bara gör till midsommar dessert, mums

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...