fredag 7 maj 2010

Grön Tapenad med mandel
Så var det fredag igen och då är det skönt att få koppla av i soffan med ett glas vin och lite gott tilltugg innan middagen. Men ibland är det också en välbehövlig vardagslyx man får unna sig för att komma ikapp med allt som händer runt omkring. När det kommer till tilltugg är jag svag för det salta. Salta pinnar, ädelost, jordnötter, salta mandlar och, just nu, framför allt oliver.

När det kommer till oliver så föredrar jag de gröna som drink tilltugg (eller i en immande kall Dry Martini...) före de svarta kalamatioliverna som jag älskar att ha i sallader. Men som småplock innan middagen är både grön och svart tapenade otroligt gott. Och det är väldigt enkelt att göra själv hemma istället för att köpa de ganska dyra burkarna i buutiken.

Första gången jag egentligen smakade tapenad och gillade det var nere i Frankrike och rörans hemtrakter Provance. Själva namnet kommer från provesnsalska "tapéna" som betyder kapris och just kapris är en ingrediens som också ofta ingår i tapenad. Huvudingredienserna i pastan är oliver och olivolja som mixas eller mortlas till en grynig massa. Saksättningarna kan sedan varieras med till exempel sardellerm kapris, citron, vitlök, olika örter eller konjak.


Min favorit tapenad är dock en grön tapenad som blir härlig krispig med mandel. Denna varianten köpte vi på en liten gård nere i Frankrike och här blir det enklast det som är närmast orginalet. Lite orginell och annorlunda med mandeln och väldigt god! För att göra denna röra brukar jag ta en burk (250 g) gröna oliver med pimentofyllning och låta dem rinna av. Oliverna mixar jag sedan med handmixer tillsammans med ca 50 g sötmande, 1 vitlöksklyfta och lite olivolja till en pasta. Till den här tapenaden är det godast att välja en smakrik olja, min favorit är Hojiblanca. Rör sedan ner lite mer olja tills tapenaden får den konsistens du önskar. Servera den tillsammans med rostad baguette eller små crostinis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...