tisdag 25 maj 2010

Strösselkaka med Blåbär och Cream Cheese

Vädret till trots så känns det att det är vår och, snart sommar, ute. Idag avlöser regnskurarna varandra och termometern har svårt att orka över 5 grader. Brrr. Men det är härligt att se hur naturen utvecklas. Äppelträden står i fullblom, rabarberna står färdiga för en första paj, jordgubbsplantorna har små fina vita blommor och här och var sticker det upp sticklingar från de frön jag satte för ett litet tag seda. Härliga tider!

Förra veckan när det faktiskt var sommarvarmt bakade jag jag en ruskigt god kaka. Strössel på toppen, fyllning av blåbär och färskost och en frisk smak av citron. En härlig sommarkaka som verkligen innehåller allt gott man kan önska. Testa den, den är lika god utan som med lite vanlijsås.
Du behöver:
1,75 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
3ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
rivetskal av 1 citron
1 liten nypa salt
Fyllning
ca 100 g philadelphiaost
1 dl blåbär (eller andra bär)

Smuldeg
100g smör
0,5 dl strösocker
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
Gör så här:


Nyp ihop ingredienserna till smuldegen så det blir en grynig massa.
Blanda smör och socker till en smet. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en tallrik. Tillsätt det till äggsmeten. Rör ner citronskalet.
Smöra och bröa en springform. Häll hälften av sockerkakssmeten i formen. Klicka på philadelphiaosten och strö på blåbären. Häll på resterande smet. Strö över smuldegen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 45 min.
Servera eventuellt med vanlijsås eller en kula vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...