söndag 9 maj 2010

Salta mandlar
Som jag nämnde i et tidigare inlägg är salta mandlar bland mina favorit snacks. Och det är så ruskigt lätt att göra själv hemma plus att de blir betydligt godare än de ganska osalta man kan köpa färdiga i påse.
Om man inte "bara" vill ha salt så går det ju jättebra att även tillsätta andra kryddor eller örter innan rostningen. Cayennepeppar, spiskummin, curry, grovmalen svartpeppar, grillkrydda etc är alla väldigt goda smaksättningar. Och givetvis går det ju att byta ut eller kompletera mandlarna med exempelvis cashewnötter. Här testade jag att ta i en hint av rosmarin och det blev väldigt gott, Nästa gång tänkte jag testa kummin eftersom jag är väldigt svag för rostad kummin.

De salta och rostade mandlarna gör du enklast genom att lägga en valfri mängd mandlar i blöt under tiden ugnen värms upp till 225 grader. När ugnen är varm hälls vattnet av från mandlarna och de läggs i en ugnsfastform, salta rikligt och vänd runt mandlarna så att de täcks av salt och eventuella andra kryddor. Sät in formen i ugenen 5-10 minuter (8 minuter hade jag inne mina sist och de blev väldigt bra, men det beror ju på just din ugn hur länge de bör vara inne). Ta ut formen och låt mandlarna svalna innan de hälls upp i en skål. Lite salt lossnar alltid på vägen så oroa er inte för att det ser ut att vara mycket salt på dem innan de rostas.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...