fredag 14 maj 2010

Crêpes



Vardagsmat skall vara snabblagad, hellst billig och framför allt god. Har man pannkakor och köttfärssås över är de här crêpsen extremt snabblagade men även utan rester är det faktiskt en snabb rätt att få till. Det är också en praktiskt rätt eftersom man kan reglera hur mycket fyllning man vill ha i efter hur hungrig man är. Det här är en variant jag ibland gör när vi har köttfärs över.



Det kanske är lite 70-tals varning. Men gott är det!





CRÊPES



Smeten;
* 4 dl mjölk
* 2 dl mjöl
* 2 ägg
* ½ tsk salt (knappt)

Fyllning;

* 500 g nötfärs
* ca 300 g vitkål
* 1 gul lök
* 4 vitlöksklyftor
* 1 liten röd chilifrukt
* ½-1 dl chilisås + lite ketchup
* 1 tsk soya
* ½ köttbuljongtärning
* oregano
* salt
* peppar
* 150 sveciaost
Gör så här;

Blanda ½ av mjölken till smeten med mjölet och saltet. Rör klimpfritt. Tillsätt resterande mjölk. Låt stå att vila i rumstemperatur ca 30 min. Vispa sen ner äggen. Grädda tunna pannkakor i smör i en panna (helst gjutjärn). Vikdubbelt och låt dem svalna.
Under tiden strimmla vitkål, lök, vitlök och chili (ta bort kärnor och membranet). Fräs grönsakerna. Ta ur pannan och fräs nörfärsen. Tillsätt salt, peppar, oregano, buljongtärning, chilisås och soya. Låt det hella komman samman lite. Tillsätt sedan grönsaksfräset och stek tills det är nästan torrt. Smaka av. (Mina mått är på en höft så det kan behövas mer ketchup tex).
Lägg ut pannkakorna och fyll med färs i nedre kanten. Lägg i lite ost och ev jalapenjo på burk om du vill. Rulla ihop och lägg i en smord ugnssäker form. Gratinera i 250 grader ca 15 min. Servera med sallad och gräddfil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...