måndag 3 maj 2010

Bakad potatis med kräftröra och kyckling/curryröra


I all sin enkelhet är potatis en av de mest användbara råvarorna i ett kök. I olika tappningar kan den bli förrätter, huvudrätter, de mest utsökta tillbehör och utfyllnader i andra rätter. Att den den dessutom är så god och billig gör ju inte saken sämre.

Just idag tänkte jag tipsa om bakad potatis och två underbara röror man kan servera till detta. Bakad potatis är ju en middag i sig men den är även god till grillat kött nu på sommaren. Pröva tex att servera bakad potatis med kräftröran till grillad lax. Riktigt gott!
Självklart kan rörona också serveras som såser till exempelvis kokt potatis, klyftpotatis, ris eller bulgur beroende på vad du vill servera till din middag.

Grunden för det båda rörorna är den samma. Till en sats röra behövs ½ dl majonäs, 2 dl cremè fraiche, ½ dl gräddfil samt 1 liten finhackad röd lök. För att göra kräftröran blandar du ner grov hackade kräftstjärtar från 1 burk kräftstjärtar i lag (låt dem rinna av ordentligt innan de hackas), ca ½ dl finhackad dill, ca 1 msk pressad citronsaft, 1 dryg matsked löjrom eller röd stenbitsrom. Rör om ordentligt och smaka av med salt och vitpeppar.
Kyckling/curryröran består av grundsmeten med tillägg av 2 st stekta eller ugnsbakade kycklingfiléer som kryddats med grillkrydda och tärnats, 1-2 tsk stark curry, 2 krm italiensk salladskrydda samt 1-2 msk mango chutney. Salt och peppar efter smak. (Om du dessutom råkar ha lite stekt bacon över så är det mycket gott att piffa upp röran med).

Båda rörorna mår bäst av att få stå och mogna minst 4 timmar i kyskåpet innan de ska ätas. Räkna med att det går åt ca 1 bakad potatis per person om den äts som tillbehör till annan mat och 1-2 potatisar per person om potatisen är en ensamrätt.

1 kommentar:

  1. Gott med bakad potatis! Man äter det alldeles för sällan!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...