onsdag 19 maj 2010

Parmesankorg med skagenröra

Hänryckningens tid är här och nu står vi inför en stundande Pingst. Och med denna en rad bröllop och bröllopsdagar. Men även om man inte firar något av detta är Pingsten ett gyllene tillfälle att fira Våren och kärleken i allmänhet med en god middag.

Jag tänkte några dagar framöver bjuda på förslag till rätter som passar vårens och sommarens fester. Genomgående för rätterna är att de ska vara lättlagade och att de ska kunna förberedas så de är i princip helt klara till serveringen och bara enkla moment samt upplägg krävs. För vem vill stå i köket i onödan när man kan fira?

Mitt första förrätts förslag består av en skagenröra som serveras i en parmesankorg smaksatt med rosmarin. En enkel, god och vacker förrätt. Självklart kan röras bytas ut mot tex rensteksröra, en kantarellstuvning eller något annat gott som passar in i menyn. Men den här varianten är god som förrätt både till kött och fisk.
Till 4 korgar behövs:


2 dl riven parmesanost

ca 1 tsk hackad rosmarin eller timjan


Gör korgarna så här:


Sätt ugenen på 225 grader. Riv parmesanosten och blanda den med örterna (eller ta färdigriven på påse, det funkar också). Bred ut osten på en plåt med bakplåtspapper i 4 rundlar ca 12-15 cm i diameter. Osten bör inte vara för tjockt lagd.


Ställ in i ugnen tills osten smälter och börjar bli lite gyllene. Ta ut och lägg osten ganska omgående över 4 upp-och-ner vända dricksglas så att en korg formas. Låt svalna över glasen. Var lite varsam med hanteringen av korgarna efter de svalnat eftersom de är spröda.


Till skagenröran behövs:


500 g räkor med skal

1 dl majonäs

1 dl créme fraiche

½ finhackad rödlök

2 msk hackad dill

1 krm svartpeppar

2 krm salt

1 msk löjrom

lite citronsaft

Till garnering behövs: skalade räkor, ägg i klyftor, hackad rödlök, dill, blandad sallad och ev sparris.


Gör så här:


Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med majonäs, créme fraiche, dill, rödlök och löjrom. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.


Bottna korgarna med lite blandad sallad. Lägg på en stor klick skagenröra och garnera med skalade räkor, klyftade ägg, lite hackad rödlök, dill och eventuellt sparrisknoppar.


3 kommentarer:

  1. Detta tackar man inte nej till.......

    SvaraRadera
  2. Kusin Ulrika tycker att det låter mycket gott. Skall absolut prova detta!

    SvaraRadera
  3. Det ser jättegott och fint ut! Det här ska jag prova. /Annika B

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...