torsdag 22 december 2011

Whiskeytryffel och Polkagristryffel






Glad torsdags kväll!


Hur har ni det i stugorna så har dan före dan före dopparedan? Har ni hunnit med allt er julstök? Fått tag i de klappar ni velat köpa? Känner ni att läget är under kontroll? För jag tror att det känns så här. Att läget är under kontroll. Sen om det är en bedräglig känsla eller ej, det vet jag inte. Men det känns åtminstonde som om jag har läget under kontroll.

Granen står klädd och vacker i vardagsrummet i sann Disneyanda, julgodis är lagat, cupcakes och tekakor är bakade, julköttbullar rullade och stekta. Julklappar är köpa, och jag hoppas innerligt att det kommer en leverans med de sista paketen imorgon. Givetvis fick jag inte alls tag på något av mina tre alternativ på julklapp till maken, tycker det mönstret känns igen sen tidigare, så det fick bli ett mindre bra fjärde. Det som återstår är att vi imorgon bitti ska köpa julmat, fundera på om vi ska panikköpa någon mer julklapp och sen åka hem och börja försöka jula lite. Hysterisk julstädning är ingen idé med två barn som återställer ordningen till stök och smulgolv på två röda. Tyvärr ska det regna här kommande dagar så vi får ösa på med juldofter och julmusik för att skapa stämmning.

För imorgon kommer det verkligen att börja dofta jul här på riktigt. Brunkål ska stekas och skinkan ska griljeras. Lägg till lite glögg och pepparkaksdofter så är det verkligen jul. Sen blir det tjuvsmakande på julmat och ostar imorgon kväll medans vi slår in paketen. Så brukar vår kväll innan julafton se ut. På ett ugnefär.

Men jag vet också hur det är att inte vara färdig inför julen för femöre. Hur det är att trängas med femtioelva tusen andra människor efter klockan tolv i Stockholm den 23 december för att köpa i princip samtliga julklappar, släpa på väskor och därtill att ha en tågtid att passa. Ujuj...

För er som kännr som jag gjorde de åren kommer ett litet enkelt tips på här på lättfixat julgodis och tillhörande julklapp. För bland det enklaste godis man kan göra är tryfflar och man kan variera dem så mycket man vill. Men om man vill göra sig till lite så kan man göra whiskeytryfflar, slå in dem lite fint i cellofan och ge bort dem tillsammans med en flaska av den dryck man valt. Själv valde jag att göra min tryffel på Ballantines Christmas Reserve som verkligen lyckats fånga julen. Oftast tycker jag att just whiskey är för frän eller för rökig så jag blev väldigt överraskad över att finna så många toner i den som jag gjorde. Juliga toner och (kors i taket) en whiskey jag faktiskt gillar. Så har du en panikjulklapp kvar att köpa så tycker jag att en flaska av denna dryck kan vara ett alternativ. Särskilt tillsammans med en påse tryffel.



För vem kan, med handen på hjärtat, motstå choklad?







Whiskeytryfflar


200 g mörk choklad av bra kvalitet

1 dl vispgrädde (eller 100 g)

1 tsk glykos eller honung (kan uteslutas)

1 liten klutt smör

2 msk whiskey


Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Värm upp grädden i en kastrull så att den precis kokar upp. Ta av grädden från värmen och häll den direkt över chokladen och låt denna smälta under viss omrörning.

När chokladen smält så tillsätter man glykos/honung samt en liten kula smör. Rör så att smöret löses helt och tillsätt sedan max två matskedar whiskey. Frestas inte att ta mer för då riskerar du bara att stå med en tryffel som inte vill stelna.

Häll upp chokladsmeten i en klädd liten form och ställ i kylen tills den stelnar. Ta ut och skär upp tryffeln i stavar, fyrkanter eller någon annan trevlig form. Tossa chokladen i kakao och förvara sedan i kylen.

På bilden har jag även en Polkagistryffel som är gjord på samma sätt förutom att jag användt en choklad med lägre kakaohalt och ersatt de två msk alkohol med grädde. Sedan tillsatte jag även 25 g krossad polkagris i smeten och lät det stelna innan jag trillade bollar som rullats i en blandning av pulviriserad polkagris och florsocker. Ett litet tips, om du vill rulla dina tryfflar i florsocker så bör detta ske strax innan servering för annars har flosockret den tråkiga vanan att lösas upp till en trist sörja runt tryffeln.


Enjoy!



3 kommentarer:

  1. Mmmm min make hade älskat den med whiskey i!

    Läget under kontroll här, ska inhandla några enstaka ingredienser till desserten för imorgon annars är som sagt allt lugnt :)

    Passar på att önska dig en riktigt God Jul! Kram!

    SvaraRadera
  2. Allt klart sedan igår då sista handen lades vid sista sillen. Så skönt att bara kunna ta det lugnt och chilla idag:)

    Vill önska dej en riktigt fin julhelg!

    SvaraRadera
  3. Oj, vad gott det låter, en nu får det nog vara slut på sådant ett tag framöver.... ;)

    God fortsättning! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...