måndag 2 maj 2011

Crock Pot

Jag brukar sällan hoppa på förslag från olika tillverkare som vill få en produkt lanserad eller recencerad. Hoppas att ni uppskattat det. Men jag har den här gången gjort ett undantag (som ni får ha överseende med) eftersom det dök upp ett förslag att vara med i en lansering av en produkt som jag känner att jag kan ställa mig bakom.

Det jag har fått tillfälle att testa är en Crock-Pot. En smart liten slow cooker som passar mig som vurmar för långkok. Enligt min mening blir det så mycket godare resultat om maten får tillagas på svag värme under lång tid. Ju längre dessto bättre. Något som kanske inte passar dagens tidspressade samhälle. Men jag älskar ändå långkok. Nu går det att göra på ett enklare sätt hemma, och paradoxalt nog med längre tillagningstid och bättre resultat. Jag gillar slogan "lagar maten långsamt - så du spar tid". Det tycker jag stämmer och säger en hel del.

Crock poten har funnits länge i USA och är en storsäljare där över. Nu kan man köpa den i Sverige hos Järnia eller på nätet. Och kortfattat kan man säga att det man gör är att lägga ner de ingredienser man vill tillaga i grytan, sätter på och låter maskinen göra jobbet. Eftersom maten inte står på spisen behöver man inte vara hemma medans den tillagas. Några, eller många, timmar senare är maten klar. Perfekt att göra tex en sjömansbiff eller biff stroganoff medans man själv är på jobbet och maten är då klar när man kommer hem. Bara att sätta grytan på varmhållnings funktionen medans man själv kanske kokar potatis. Själv känner jag att det är en bra tanke att man kan laga god, enkel och hälsosam mat utan att passa en gryta som står på spisen och riskerar att bränna i botten. Helt enkelt mer tid över till annat, men, med den stora vinsten att man fortfarande kan laga den lite tidskrävande goda husmanskosten eller andra härliga långkok.

Jag är ännu bara i startfasen av att komma igång med min Crock Pot och än så länge har vi hunnit laga en rödvinsgryta. Och än så länge är jag imponerad. Köttet blev otroligt mört, på smält gränsen, och inga grönsaker kokade sönder. Precis som utlovat. Enda missen jag gjorde var att inte ställa cookern under fläkten. För den är som all matlagning inte luktfri. Fler små missar gjordes, men det är charmen med en ny kökspryl, att man får ta sin tid att lära känna den.

Receptet på vår lilla gryta kommer senare ikväll (för bilderna jag tog blev inte bra så det måste tas nya senare idag). Och redan ikväll ska jag testa en ny middagsidé. Det här är också kul med nya apparater, att man vill testa massa nytt gott.

Jag tänker inte skriva mer om prokukten här, ni får gärna klicka er vidare och läsa mer på länkarna om ni är intresserade. Jag gillar den dock skarpt och det kommer att bli en del middagar i denna lilla gryta hos oss.

8 kommentarer:

 1. Jag hade också min Crock Pot-premiär nu i helgen..och jag är precis lika förtjust som du är! :) Jag har aldrig någonsin lyckats att laga en så mör stek som jag fick till denna gång (men så har jag förstås aldrig tidigare kokat på en stek i 6 timmar heller).
  Ser fram mot dina kommande recept! // Camilla i Motala

  SvaraRadera
 2. Kul! Jag ska precis gå ut och förbereda en tanke om kyckling. Vill göra något lite vårligt :-) Ser fram mot dina recept också.

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 3. Vad kul att den kommit till Sverige nu! När jag bodde hos en värdfamilj i USA användes just crock-poten flitigt. Min värdmamma köpte färdiga mixar i affären, stoppade i allt i maskinen på morgonen, lät den gå under dagen när hon var på jobbet och vips var allt färdigt på kvällen! Jag är säker på att det blir ännu bättre om man använder färska ingredienser, men tanken är ändå väldigt bra! Lika snabbt som färdigmat och mycket godare =D

  SvaraRadera
 4. Fredrik Jansson2 maj 2011 kl. 16:25

  Låter gott och ruskigt smidigt...
  Risken är väl bara att man efter någon vecka tröttnat på olika grytor, ställer in den i ett skåp (den är ju tyvärr inte speciellt snygg) och glömmer bort den. Precis som med många andra utmärkta köksprylar...

  SvaraRadera
 5. Låter spännande, en sådan kan jag allt tänka mig att ha i mitt kök :-)

  SvaraRadera
 6. Har läst om den på flera olika ställen nu och blivit mer och mer imponerad. Påminner lite om att kocka i lergrytan (som vi är smått tokiga i) förutom att man kan våga lämna den ensam hemma. Men visst blir det så mycket godare när maten får lagas till under en längre tid, smakerna kommer fram på ett mycket bättre sätt.
  Får väl se om vi kan rensa ut något gammalt som inte behövs längre ur nåt skåp...

  SvaraRadera
 7. Spännande, låter som en bra investering.

  SvaraRadera
 8. Älskar min potta.. Helt underbar vid matlagning. Fungerar som en lergryta, fast enklare eftersom man slipper blötläggning samt att den drar mycket mindre ström än spisen/ugnen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...