tisdag 21 december 2010

Vit Ischoklad (med lite konjak)
Nu är det bråda dagar! Julen närmar sig och jag är säker på att ni har mer pockande saker för er just nu än att läsa ett långt inlägg i bloggen.

Jag tänker därför vara effektiv idag och bespara er mina funderingar kring allehanda saker och itsället ge er ett tidseffektivt julgodis. Vacker för ögat och gott för gommen!

Jag har aldrig lyckats få till en mörk ischoklad som är lika god som den man kan köpa. Tråkigt men sant. Men vit isckoklad har jag ännu inte hittat att köpa (finns säkert i någon fin chokladbutik men det saknas, som så mycket annat, i Skara). Efter att ha sett just vit ischoklad lite här och där i min receptsamling så tänkte jag testa. Och det är gott. Riktigt gott. Särskilt som jag valde att spetsa den med bara ett uns konjak.

Så här kommer ett julgodis som ni lätt fixar till medans ni gör något annat. Jag dekorerade mina godisar med vinterströssel för jag tyckte det var sött men det kan ni hoppa över om ni vill. Testade även att garnerna några med hela pistagenötter vilket också var gott, och fint, men jag är lite osäker på om jag verkligen vill ha nötter i ischoklad.

Passande nog blir det 40 st ischoklad av satsen, precis så många formar som det är i en förpackning.


Vit Ischoklad
(40 st)


200 g vit choklad, finhackad

100 g kokosfett

1 tsk vaniljsocker

(1 msk konjak)


Lägg den vita chokladen tillsammans med kokosfett i en skål och smält över ett vattenbad. Se till att det blir ordentligt smält och ta av från plattan. Rör ner vanlijsocker och eventuellt konjak.

Häll upp i formar och låt dem stelna.

Vill du dekorera dem med tex strössel så vänta tills de blivit halvfasta i konsistensen. Lägger du på pynt för tidigt sjunker det ner, för sent så fastnar det inte ordentligt.

3 kommentarer:

  1. Är det någon speciell typ av vitchoklad man behöver. Köpte Lindtts Excellans men den ville inte blanda sig med kokosfettet, la sig i två olika lager efter smeten stelnat.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym!
    Hmmm, vad märkligt och trist att det inte ville sig. Nu var det ett tag sedan jag gjorde denna men jag är ganska säker på att jag använde mig av Odenses vita choklad i det här fallet. Sen får man nog röra rätt rejält för att det ska blanda sig ordentligt.

    Hoppas att det var till hjälp.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...