torsdag 9 december 2010

Lussehjärtan och LussekatterDet har varit en hektiskt vecka i vårt lilla hem, därav min totala blogg frånvaro. Min man reser bort en dryg vecka, så här lagom till jul, och det resulterade inte alls i en stressad fru ;-) Eftersom han kommer hem med bara några dagar till godo innan julafton så har jag passat på att stöka runt i köket för att slippa göra det när han är borta och jag ensam med två småttingar som kräver mammas uppmärksamhet.

Men nu är det ganska rustat för jul! Frysen är fylld med bröd, bullar, kakor, pepprkakor, köttbullar och lite till. Det som återstår är den roliga biten med julgodis och julklappar. Men det tänkte jag roa mig med efter att barnen lagt sig om kvällen. Små barnfingrar och het godismassa är ingen bra kombination så det får bli en stundsavkoppling för mig. Det är så skönt att stå och röra i en gryta, känna dofterna och julfilosifera lite. Mysigt, men på ett kanske lite udda sätt.

Och nu är kakburkar fyllda av härliga pepparkakor och lussekatter. Allt bakat inför min absoluta favorithögtid på hela året, Lucia. För en luciamorgon utan pepparkakor, lussekatt och tidig revelj, det är ingen Lucia! En tradition från min uppväxt var att vi såg på Luciafirande på TV till frukosten. Okristligt tidigt förstes jag och min bror föstes ur sängarna redan vid sex på morgonen, om det inte var tidigare. En pina egentligen, men det mysiga i att hela familjen satt i morgonrockar, i ett mörkt vardagsrum, fikade i sken av levande ljus och lyssnade på stämningfulla luciasånger, det tog bort allt obehag. Efter det var det nog både tre eller fyra luciatåg till att se under dagen.

I år får jag och barnen återskapa den här traditonen, på vårt vis i vår familj. Men jag är säker på att det kommer att bli uppskattat. Vi ska tjuvstarta lite med Luciatåg på Öppna Förskolan imorgon och det ska bli intressant att se hur mina småttingar gillar det. (För intreserade läsare så är jag mamma till en liten tjej som fyller 3 år i februari och en liten kille som fyller två, dagen innan syrran).

Men nu ska ni få mitt recept på lussebullar som ju är ett måste till Luciakaffet på måndag! Jag valde att göra det lite extra sött i form av hjärtan.Lussekatter
ca 35 st


50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

½ tsk salt

2½ dl strösocker

1 g saffran

16-20 dl vetemjöl

russin


Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffran. Genom att tillsätta saffran i det varma smöret utvecklas aromerna från kryddan bättre och brödet blir smakrikare. Tillsätt mjölken till saffranssmöret och ljumma till 37 grader.

Lös jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resterande degvätska, kessellan, socker och salt. Blanda tills allt löst upp sig i vätskan. Tillsätt ägg och nästan allt mjöl. Tillsätt mer mjöl efterhand om det behövs när degen arbetas. Arbeta degen så att den blir blank, smidig och släpper degbunkenskanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund. Knåda in mer mjöl om den känns för lös. Baka ut i den form du önskar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Låt dem jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 min.

Sätt ugnen på 225-250 grader. Tryck ev ner russin till garnering och pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter.


Om man vill så kan man låta bli att värma mjölken. Degen behöver då lite längre jästid men i gengäld så får man ett lite smakrikare bröd.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...