torsdag 30 december 2010

Inbakad Rotfruktsrösti med lammytterfilé
Efter en god förrätt stiger förväntningarna på varmrätten. Men svårigheten med en varmrätt tycker jag inte ligger så mycket i själva matlagningen utan snarare i att välja! Det finns ju en myrriad av recept och oftast är det inte bara ett som verkar gott, utan många. Ibland massor.

De flesta av oss har säkert några "säkra kort". Ett par festrecept som ständigt återkommer och som man vet med sig att man lyckas med och som är rätter som brukar uppskattas. Min mamma har en sådan rätt och det är en höstgryta, förvisso god, men jag minns att det alltid var den som bjöds när jag var yngre. Uppskattad av gäster som aldrig ätit den tidigare men lite ofestlig när man själv åt den för tjugonde gången.

Därför vill jag uppmuntra till att testa lite nya recept när det bjuds gäster hemma. För det kan ta bort lite av festkänslan om man kör samma bjudrätt om och om igen. För för eller senare kommer man ändå till den punkten då man känner för en förnyning, eller då man faktiskt bjudit gästerna på trotjänarna redan. Så öppna webbläsaren och hitta några kul recept här i bloggen, annorsstädes på nätet eller en kul kokbok och bjud på något nytt nästa gång. Då får ju även ni en ny matupplevelse och inte bara era gäster.

Varmrätten som jag bjuder på idag är ett litet hopplock från tidigare nyårsaftnar. Lammfilé är alltid gott och uppskatt och tillsammans med den här inbakade röstin blir det en härlig festrätt. Vill du så är det även gott att servera annan filé till, som tex ren, fläsk- eller oxfilé. Jag låg och funderade lite röstin igår kväll och kom på att jag glömde fodra smördegen när jag lagade den och fotade. Vid något tillfälle har jag fodrat med parmaskinka och då blir täcket lite frasigare och röstin får bättre smak. Det är inget måste men testa gärna, jag skriver med det i receptet.Inbakad Rotfruktsrösti
4-6 pers


5 medelstora potatisar

1 purjolök (ca 100 g)

1 palsternacka (ca 100 g)

1 morot (ca 100 g)

1 bit rotseller (ca 75 g)

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk torkad timjan

salt o peppar

1 äggula

50-75 g riven västerbottenost

ca 6 skivor parmaskinka

1 smördegsrulle


Skala och riv potatis och rotfrukter grovt. Fräs rivet i smör tillsammans med örter, salt och peppar tills det börjar mjukna. Ta av från plattan och låt svalna något. Smaka av. Rör sedan ner äggula samt västerbottenost.

Rulla ut smördegen på en plåt och lägg på parmaskinkan. Det är bäst om större delen av smör degen täcks men kanterna bör vara helt fria från skinka så det går att fästa dem. (Om inte hela täcks se till att den biten av rullen ligger bildar rullens botten). Lägg på rotsaksfräset på ena halvan av smördegen. Pensla kanterna med lite uppvispad äggula. Vik den andra halvan över fyllningen och forma till en "limpa", så rund i formen du kan.

Pensla ovansidan och kanterna med lite äggula och grädda mitt i ugen på 200 grader, ca 25 minuter.

Skär upp röstin inför servering och servera tillsammans med tex lammfilé, sås och lättkokta grönsaker.2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...