måndag 20 december 2010

Mörk ChokladfudgeVintern har verkligen taget ett rejält grepp om oss och just nu ser det knappt ut att bli någon ände på snöandet. Hoppas bara att flygplatserna kan hålla öppet idag så jag får hem min käre make till jul!

Den envisa snuvan som vi dras med här har resulterat i mycket julgodis. Nu har jag ju haft tid att testa både det ena och det andra så på den fronten är julen verkligen räddad. När jag är färdig med det här inlägget om den ljuvliga chokladfudgen så jag jag testa att göra en jordnötsfudge som jag trillade över på en amerikansk matblogg. Den såg rejält lockande ut och jag hoppas att den blir härligt söt-salt. Mycket fudge kommer det att bli hemma hos oss i jul...

Fudge ja, detta härliga julgodis! Tacksamt eftersom det är lätt att lyckas med den och väldigt gott. Sött, kanske väldigt sött för en del, men även väldigt mäktigt.

Och hur man vill ha sin fudge är väldigt personligt. Vissa gillar den mjuk och krämig andra vill ha den lite torrare i konsistensen. Tjock eller tunna bitar. Mörk eller ljus. Hittar man ett bra grundrecept som man trivs med, då kan man ta sin fudge hur långt man vill med oändliga variationsmöjligheter. Jag trivs bra med fudgen som är basen i min polkagrisfudge och i år blev den även till en lime/päron-variant. Det skulle kunnat bli väldigt många fler men man måste begränsa sig någon gång.

Mitt andra favorit basrecept för fudge är denna mörka som ger ett mjukt godis som är lite torrare. Den innehåller, som all fudge, ganska stor del socker men är ändå inte hiskeligt söt. Den torkar lite om den förvaras i rumstemperatur men det gör inget, den är jättegod ändå!
Mörk Chokladfudge
ca 50-60 bitar


5 dl mjölk (3%)

8 dl strösocker

1½ dl kakao

½ tsk salt

1 msk vaniljsocker

50 g smör


Koka upp mjölk, socker och kakao i en tjockbottnad stor kastrull. Koka massan kraftigt, ca 25 minuter (fast det kan ta längre!). Dra då och då med en trägaffel mot grytans b
otten.

Godismassan är färdig då den uppnått 125 grader, eller klarar kulpro
vet.

Ta av grytan från värmen och rör ner salt, vaniljsocker samt smör. Rör kraftigt med en visp tills smeten tjocknar och börjar svalna.

Häll upp direkt i en bakpappersklädd form som mäter ca 20x20 cm om du vill ha tjocka bitar eller en liten långpanna om du föredrar tunnare bitar.

2 kommentarer:

  1. Blev jätte gott, men jag halverade receptet och det blev riktigt bra.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...