lördag 11 december 2010

Enkel Jordnötskonfekt

Julen är en underbar högtid. Men det är svårt att inte ryckas med i den allmänna julstressen och glädjeyran. Utan att man egentligen menat, eller velat, så har man satt ribban och sina ambitioner högt. Kanske för högt ibland och Jag tycker att det är jättekul med julmat och alla förberedelser eftersom det bidrar till att höja och även sätta mig i julstämmning. Men att göra till exempel egen leverpastej eller pressa sylta själv, där går absolut mina gränser. Det får inte bli onödiga måsten, eftersom alla "måsten" tenderar att växa i skara över åren. Några måsten är bra, de är traditioner, men man kanske bör se över dem ibland?

Jag skäms inte för att ta genvägar och köpa vissa saker färdigt. Sill, sylta, rödbetssallad och färdig kokt skinka är saker som jag glatt köper och tycker är gott även om det inte är hemgjort. Däremot finns det vissa saker som bara måste vara hemgjorda, även hos mig. Ett bland mina måsten är min farmors thékakor. Men eftersom de är så goda tar de alltid slut innan själva julafton och det blir alltid så att man bakar ett gäng till den 23:e. Även farmors pepparkakor, ett recept som i hennes samling kallas Kungens Pepparkakor, är något jag måste ha till jul och framför allt till Lucia. Och så en stor korg med flera sorters hemlagt godis som traditionsenligt tas fram till julklappsöppningen. Det finns några "måsten" i min godiskorg men varje år presenteras också några nykommlingar. Vilka det blir i år är ännu lite oklart...

Just för att så många av oss hamnar i det här tänket kring måsten och gärna gör mer än vi kanske hinner, något som jag själv känner att jag verkligen kan fastna i, så är det det så härligt att dela med sig av ett recept på ett enkelt och stressfritt julgodis. För julgodis är vi värda mycket av under helgerna!Enkel Jordnötskonfekt
ca 25 bitar


150 g mjölkchoklad

1 dl jordnötssmör

(ca ½ dl hackade jordnötter eller pistagenötter)


Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Tillsätt jordnötssmöret och låt allt smälta samman. Se till att det blir väl blandat.

Bred ut massan i ett ca ½-1 centimetertjockt lager på ett bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite hackade nötter och tryck ner dem lite i chokladen.

Låt det stelna i kylen ca 1-2 timmar innan du skär upp chokladen i bitar.


Du kan använda både slätt och jordnötssmör med lite bitar i. Vilket smör du väljer är en smaksak. Jag använde slätt och ströde i stället hackade jordnötter över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...