onsdag 23 juni 2010

Grillad halloumi med couscous

Även om kött är väldigt gott och enkelt att göra en god middag av, så är det väldigt gott att ibland äta helvegetariskt. Särskilt gott är det på sommaren när grönsakerna är fina och det finns så mycket att välja bland. Grillade grönsaker som tillbehör till grillat kött eller fisk är ju ett så enkelt sätt att förhöja måltiden. Testa att grilla hel vitlök nästa gång ni grillar. Ett toppen tillbehör som är så enkelt att göra. (Dela en hel vitlök på mitten rakt över så att klyftorna halveras. Strö på lite flingsalt och slå in varje vitlökshava i en bit folie. Grilla under tiden de andra sakerna ni ska äta grillas, ca 20 min. Öpnna folien och tryck ut vitlöks klyftorna. Mycket gott och vitlökssmaken är inte så intensiv när den bakas som den är rå).

Men vissa dagar gör värmen sitt till att man inte orkar äta en köttbit. Det finns nu massor av goda vegetariska alternativ att enkelt köpa i matbutikerna men ett av de bästa är nog halloumi. En ganska salt cypriotisk ost som traditionellt görs av fårmjölk. Konsistensen är lite speciell, gnisslande gummiaktig är det bästa jag kan komma på, men sättet den framställs på gör också att den tål både att grillas och stekas. Stekt i lite olivolja får osten en fin krispig yta och tillsammans med goda tillbehör blir den en mycket god middag.

Den här lilla rätten med en god couscous, stekt eller grillad halloumi och en yoghurtsås kommer vi äta ofta i sommar.





Till 2 personer

1 paket halloumi (jag köpye grillhalloumi och det blev bra resultat)

3 dl couscous

1 röd chilifrukt

1 lime (rivet skal och saften)

1 liten rödlök

½ gurka

1 avocado

ca 1½ dl cashewnötter

1 liten knippe koriander eller mynta

ca 50 g ruccola

ca 2 dl turkisk yoghurt

1 vitlöksklyfta

olivolja

salt o peppar


Börja med såsen. Blanda yoghurten med lite av limeskalet och lite av saften samt pressad vitlök. Smaka av med sat och peppar. Ställ i kylen tills servering.

Tillred couscousen enligt anvisningar på paketet. Rör grynen luftiga med en gaffel och lite olivolja när den svällt klart. Låt couscousen svalna lite.

Dela chilin på längden och ta ur kärnor samt hinnor. Finhacka chilin och rör ner den tillsammans med limeskal samt saft i couscousen. Tärna sedan gurkan och skala samt strimmla rödlöken. Vänd ner detta tillsammans med hackad koriander eller mynta samt ruccola i couscousen. Smaka av med salt och peppar.

Dela halloumin på längden i ca 5 mm tjocka skivor. Grilla eller stek osten i olivolja. (Pensla osten med lite olivolja innan grillning).

Lägg samman salladen och strö över chasewnötterna. Servera med såsen och gärna ett gott bröd.

2 kommentarer:

  1. Så gott! Älskar grillad halloumi. Den äkta cypriotiska är bäst.

    SvaraRadera
  2. Grillad halloumi är aldrig fel ;)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...