tisdag 15 juni 2010

Fräch Citronpaj

Bland det godaste om somrarna är nog citron och lime. Det är, med ett ord jag egentligen inte är så förtjust i när det gäller mat, "frächt".

Färskpressad citronjuice blandad med lite florsocker och slagen över ett glas med isbitar smakar sommar och är ljuvligt en varm sommarkväll. Citron i kyckling- eller fläskfilémarinaden smakar Grekland och tillbehör som couscous och såser blir lite extra god med inslag av limejucie och rivet limeskal. Sommaren 2010 i ett litet nötskal kan nog sammanfattas med citron och lime.


Här kommer ett förslag till en god citrusdessert eller fika, citronpaj. God att servera med vispad grädde men godare med vaniljglass och en halloncoulis.




Till en Lemon Pie



Botten

4 dl vetemjöl

1½ dl florsocker

125 g smör

1 ägg


Fyllning

2 citroner, rivet skal och saften

6 ägg

2½ dl strösocker

2 dl vispgrädde (ovispad)


Halloncoulis

200 g färska hallon

4 msk strösocker

2 dl vatten

Blanda samman alla ingredienser till skalet i en matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en springform, ca 26 cm i diameter, och ställ den i kylen (eller frysen) minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader och grädda skalet ca 15 minuter. Låt svalna.

Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt sedan rivet skal från citronerna, citronsaft samt grädden. Sänk ungnsvärmen till 150 grader. Häll fyllningen över bottnen och grädda i 50-60 minuter. Låt pajen svalna och kyl den sedan i kyskåp.

Koka bären, sockret och vattnet till coulin på svag värme tills bären är genomkokta. Passera genom en fintrådig sil och låt svalna. Smaka ev av med extra florsocker.

Sikta florsocker över kyld paj innan servering. Servera pajen tillsammans med hallonsåsen och glass eller lite vispad grädde.

6 kommentarer:

  1. Mums =) Ska grädden i fyllningen vara vispad?

    SvaraRadera
  2. Jag var just på jakt efter ett bra recept på citronpaj, så den här ska jag absolut testa inom kort!

    SvaraRadera
  3. Jag gillar verkligen din blogg! Superbra recept!

    SvaraRadera
  4. Det här är min favoritcitronpaj, men borde du inte ge Marco Pierre White cred för receptet? Det är ju hans signaturefterrätt.

    SvaraRadera
  5. Riktigt nice!
    Men, ska det verkligen vara 6 st ägg?
    Hälften av fyllningen blev över!

    SvaraRadera
  6. Hej, jo 6 ägg stämmer för mig. Man har ju en rätt stor form. Var den formen du använde 26 cm i diameter? En mindre form tar ju så klart mindre fyllning och det ska vara ett tjockt lager eftersom det "sjunker ihop" lite.

    Hoppas det smakade ändå :-)

    (Ang Pierre White så är detta inte hans recept, de skiljer sig rätt markant åt).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...