fredag 25 juni 2010

Jordgubbar i cointreau

Glad Midsommar!

Dags att snöra på sig folkdräkten, leta upp knätofsarna, ett dragspel och en midsommarstång och ge sig ut i dansen.


Sommarens stora högtid är här och med den en hyllning av det svenska. För visst är bilden av den svenska Midsommaren traditionell dans kring en blomsterprydd stång, folkdräkter med svängande kjolar, fiol och dragspel, lekar på en äng med höhässjor som bara doftar sommar. Barn som skrattande leker runt omkring och en kaffekorg i skuggan av en lummig björk. En sol som står högt och som aldrig tycks sätta sig den ljumma kvällen där sång hörs på avstånd och myggorna surrar på behörigt avstånd. Och så maten. Färsk, nyplockad potatis med massor av dill, sill och strömming i alla dess former, hemtrillade köttbullar och prinskorv, Pripps Blå och en liten nubbe kanske. Knäckebröd med smör och västerbottenost. Jordgubbar med lättvispad grädde eller en jordgubbstårta som ståtar till efterrätt. Svenskare än så här kan det knappast bli.

Och det är väl det här vi varje år ser framför oss och jag hoppas att så många som möjligt av er får just Er drömbild av Midsommar denna vackra sommardag. Själva ska vi så småningom packa in familjen i bilen för att åka just till en liten röd stuga, omgiven av doftande hö och dansa kring stången till musik. Sill, potatis och jordgubbar står på menyn. Med bara lätta moln på himlen kommer det vara svårt att bli besviken.

Dagen till ära så känns det också rätt att ge ett litet, mycket enkelt, recept på min mans favorit dessert den här årstiden, jordgubbar marinerade i cointreau. Själv föredrar jag mina jordgubbar tillsammans med en god vaniljglass och lite vispad grädde.
Till 4 personer behövs:


1 liter jordgubbar

½ dl cointreau

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

lite vaniljsocker

Snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar, spar några till dekoration. Lägg de delade bären i en skål och slå på likören samt strösockret. Låt det stå kallt ca 1 timme. Likören, sockret och saften från jordgubbarna kommer att bli till en god sås.
Vispa grädden och smaksätt den med lite vanlijsocker.


Varva bär, bärsås och grädde i portionsglas. Avsluta med lite sås och att dekorera med några hela jordgubbar.


2 kommentarer:

 1. Hej!
  Vill tipsa om en tävling jag har i min blogg där man kan vinna ett namnsmycke :-)

  http://sockerrus.wordpress.com/2010/06/28/bloggens-forsta-tavling/

  Ha det gott!

  /Lisa - Sockerrus

  SvaraRadera
 2. Jordgubbar är ju det bästa som finns på sommaren. Jag har dock aldrig provat att marinera dem någon gång.. Det måste jag prova!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...