söndag 6 juni 2010

Ljuvlig Pannacotta paj med syrlig rabarberkompott

De flesta man bjuder tycks gilla paj. Och tur är väl det. Det gör det så mycket enklare att ha gäster. Vem kan motstå västerbottenpaj med löjrom, cremé fraiche och rödlök till förrätt? Eller en brie- och salamipaj med kalamatioliver till varmrätt? Eller den här underbara vanilj- och rabarberpajen till dessert?

Om ni bara tänkt baka en paj den här sommaren så är det denna! Den passar perfekt som dessert eller fikat. En ljuvlig kombination av söt vanilj och kardemumma pannacotta som möter en syrlig rabarberkompott. Att få allsammans i ett mördesskal gör inte saken sämre. Min tanke med den här pajen var att kombinera just sött och syrligt. Bästa sättet att göra det kände jag var att låta vanlijsåsen bli en del av själva pajen. Så vaniljsåsen blev en mjuk pannacotta och rabarbern fick koka ihop till en kompott som även blir en härlig sås att servera till. Svenska smaker av sommar i ett litet pajskal.









Till en paj behövs:




Mördegsskal


150 g kallt smör


4 dl vetemjöl


½ dl florsocker


1 ägg


½ msk vatten


en liten nypa salt




Nyp ihop smör, vetemjöl, salt och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda inte för länge, då kan mördegen för kompakt. Klä en pajform med degen och ställ den i kylskåpet att vila minst en halvtimme. Grädda skalet klart i 200 grader varm ugn ca 10 minuter. Låt skalet svalna helt.
(När skalet svalnat kan man om man vill pensla det med smält vitchoklad.)




Pannacottan


5 dl grädde


2 dl mjölk


4 gelatinblad


½ tsk malen kardemumma


1 vaniljstång


1 dl strösocker


Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter. Dela och skrapa ur vanlijstången. Lägg fröna i en kastrull. Häll i grädde, mjölk, socker och lägg i vanlijstången. Låt koka upp. Fiska upp stången och rör ner kardemumman. Krama ur gelatinbladen och rör ner den i den varma gräddblandningen så att de löser upp. Låt smeten svalna lite innan den hälls i pajskalet och ställs i kylskåp i minst 5 timmar men helst över natten.




Rabarberkompott


400 g rabarber


1 dl ljus sirap


1 dl vatten


Skala rabarbern och skär den i stavar. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med sirap och vatten. Koka rabarbern nästan mjuk. Ta upp rabarbern och lägg den i en skål. Koka samman lagen till en sirapskonsistens. Slå lagen över rabarberna och låt den svalna.


Skeda rabarberkompott över pajen innan servering. Skär i bitar och njut av härliga smaker!




5 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Cool idé att göra pannacottafyllning i pajskal. Har aldrig sett det förut!

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Kände mig lite inovativ när jag kom på det :-)

    SvaraRadera
  3. Hej Louise, tack för receptet, pajen ser ljuvlig ut, jag ska testa den som dessert nu i påsk. Men jag undrar en sak: blir inte pajskalet mjukt om man lägger i fyllningen redan flera timmar innan servering?

    SvaraRadera
  4. Hej Marie!
    Jag har inte haft problem med att pajskalet blivit mjukt eftersom pannacottan sätter sig. Men för att försäkra sig mot att det blir mjukt kan man pensla insidan med smält choklad, gärna vit.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  5. Hej, jag funderar på att göra denna läckra dessert nu till midsommar. Men jag kommer troligtvis bara ha torsdag kväll på mig att lyckas. Så det jag undrar över är hur lång tid alla moment tar och för hur många personer som pajen räcker till. Tack för en trevlig blogg! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...