onsdag 2 juni 2010

Extra god Smulpaj med blåbär och vitchoklad

Pajer, och särskilt smulpajer, är något som verkligen hör sommaren till. Just favoriseringen av smulpaj är något som vi svenskar verkar dela med engelsmännen som ju älskar sin "crumble" i samma utsträckning som vi. Det är kul att se att vissa rätter, som man själv tycker tillhör det egna landets kök, återkomma även hos andra. Och jag förstår att just något så gott och enkelt som smulpaj är internationellt!

En smulpaj är ju tacksam på många sätt. Den går att variera med säsongens bär och fukter. Blåbär, hallon, rabarber, björnbär, äpplen - det mesta går att lägga i en paj och täcka med en smuldeg. Även smuldegen kan varieras genom att använda olika mjölsorter, olika mycket smör, tillsätta tex sirap, vitchoklad, kokos, torkad frukt mm. Man kan servera den med allt möjligt gott som vaniljvisp, glass, vaniljsås, kolasås (faktiskt inte så tokigt till lingonpaj), vispad cremé fraiche etc. Men den går också att göra till en middag fast då med tex skinka och broccoli och skippa sockret i smultäcket.

Det är lätt att hitta sin egen favorit och särskilt kul är det att bara fantasin sätter gränserna. Här är en god liten paj som jag slängde ihop häromkvällen som blev extra god med vitchoklad blandad med blåbären och lite sirap i smultäcket. Vaniljglass till detta och kvällen är räddad!


Till en paj behövs:

Smultäcket
3½ dl vetemjöl
125 g smör
1 dl strösocker
1 nypa salt
1 msk ljus sirap

Frukt
500 g blåbär eller hallon
3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
50 g grovt riven vitchoklad

Lägg alla ingredienserna till smultäcket i en bunke (eller matberedare) och smula samman allt till en smulig massa. Personligen gillar jag om det blir lite större klumpar bland smulorna.
Lägg bären i en ugnsfast form och blanda dem med socker och potatismjöl. Strö över chokladen och sedan smuldegen.

Ställ in formen i 200 grader varm ugn ca en halvtimme. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

3 kommentarer:

  1. Ingrid: gott! går att variera med lika bär

    SvaraRadera
  2. Åh, mums vad gott det låter!! Fin bild också =)

    SvaraRadera
  3. Jättegod paj! Supergott med den vita choklade i, som ändå inte alls tog över i smak. Toppbetyg!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...