tisdag 3 februari 2009

Längtan efter sommar...

Med en vinter som inte riktigt vill komma igång här i Skara, en envis förkylning som inte vill ge med sig drar sig tankarna till sommaren. Tänk att få sitta på altanen med min käre sambo, ett glas kallt vitt vin och en god sallad..... Just denna kväll längtar vi båda efter detta. Denna enkelhet som bara sommaren kan ge.


Jag är ett fan av att ha frukt i maten och det här "receptet" är saker som jag tycker går bra ihop, lätta att få tag på och som är lätta att bara slänga ihop. Jag börjar med att
ge ett "grundrecept" som absolut kan ändras efter tycke, smak och tillgång sedan ger jag exempel på vad man kan ta i för att variera det hela lite. Vill man slå på stort kan man ta i många av ingredienserna men jag tycker att det blir godast om man inte tar för mycket olika saker. Två frukter/bär och en eller två gröna saker tycker jag är lagom och gör det inte för "busy". Jag har säkert glömt något som är gott att ha i så pröva gärna annat med!
Vi brukar servera denna sallad med vitlöksbröd eller bröd i ugnen med lite smält ost samt en naturell turkisk yoghurt (ibland smaksatt med vitlök). Givetvis extra olivolja, gärna av en pepprig sort, samt flingsalt och svartpepparkvaren på bordet.
Hoppas detta kan ge lite inspiration till middag när ni också längtar efter sommaren...






SOMMRIG SALLAD

Grundsallad (ca 4 pers)

1-2 påsar Ruccolasallad

1 liter jordgubbar, delade

1-2 rödlökar, tunt skivade halvmånar

1 bit fetaost (150-200 g) eller Brieost, tärnad

2-3 avocado, tärnade

Rostade pinjenötter, pumpakärnor eller solrosfrön (Se upp när du rostar! Blir de för bruna blir de lite bittra i smaken)


Utöver grundsalladen är det gott att ta i 1 (eller om du vill flera) från dessa tre grupper;

Grön sparris

Sockerärter

Tunnt skivade tomater

Färsk potatis

Marinerad Pasta, Bulgur, couscous eller quinoa

Stora vita bönor

Melon (galia, vatten, honung eller nätmelon)

Persika

Nektarin

Vindruvor

Tunnt skivade äpplen eller päron

Smulad ädelost

Serrano- eller Parmaskina (Jag föredrar Serrano)

Räkor

Kräftstjärtar

Kyckling

Rostbiff

Rökt (chili) kalkon

Grillat kött, fisk eller kyckling (Lax och fast vit fisk som marulk är jättegott till)


Den här salladen brukar jag inte blanda utan arrangerar den portionsvis på tallriken alternativt ett stort uppläggningsfat. Grunda med ruccola och strö sedan de övriga ingredienserna över den. Arragngera "proteinet" snyggt ovanpå. Toppa med pinjenötter och ringla över olivolja. Avsluta med lite flingsalt och några drag med peppar kvarnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...