tisdag 24 februari 2009

Morotskaka med ljuvlig glasyrIdag är det Fettisdagen men istället för en semla har vi ätit morotskaka. Vet inte vad det beror på men jag har tröttnat på semlor.Förut brukade jag gilla dessa bullar, nu tycker jag enbart om fyllningen och det florsocker pudrade locket. Kan beropå att de bullar jag gillade var min morfars hembakade. De var underbart saftiga med lagom mycket karedemumma och doftade ljuvligt. Men sedan han gick bort har jag inte hittat ett recept som varit likt morfars och istället köpt trista, torra och tråkiga semlor (med på tok för lite fyllning) på café eller i affären. För mig är det få semelbullar som kunnat mäta sig med morfars.....

Jag har nog heller aldrig riktigt förstått varför vi idag "firar" Fettisdag. Jag vet att det har med inledningen av fastan att göra men känner att charmen med denna dag degraderats år för år. När jag var liten åt man semla på Fettisdagen och kanske någon tisdag innan också. Och de läckert fyllda bullarna fanns bara att få tag på en kortare säsong. Nu börjar semelsäsongen på caféer innan pepparkakorna och lussebullarna hunnit flytta ut ur montrarnna och de kommer alltmer förklädda och nyskapade. Winersemlor trängs med andra avarter som chokladsemla, saffranssemla, blåbärssemla, dinkelsemla, Napoleonsemla, minisemlor bredvid jättesemlor etc. Inovationen hos bagarna tycks aldrig ta slut och jag undrar stilla om inte alla dessa kusiner och sysslingar till den klassiska semlan riskerar att gräva den gräddiga bullens grav.

Nej, tacka vet jag en härlig morotskaka! Mittfavorit bakverk nummer ett som bör överdoseras med frosting. Mums!!! Givetvis finns det ett otal recept även på denna kaka men det som följer är min absoluta favorit.
MOROTSKAKA
Du behöver till kakan;


 • 3 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk vanlijsocker
 • nästan 2 tsk kanel
 • 1 tsk malen kardemumma
 • ½ tsk malen ingefära
 • 1/4 tsk malda nejlikor
 • 1 nypa salt
 • drygt ½ dl solrosolja
 • 4½ dl fint rivna morötter

Och till Frostingen;

 • 200 g philadelphiaost
 • 50 g rumsvarmt smör
 • ca 3 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • skal och saft av en lime

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör samman resterande torra ingredienser i en skål och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt olja och morötter.

Häll smeten i en springform, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 55 min, en provsticka ska inte vara kladdig. Tag ut och låt svalna helt.

Rör eller vispa ihop ingredienserna till frostingen och bred den över kakan.


Bilder; Louise´s Spis

1 kommentar:

 1. Marlene Bengtsson3 maj 2009 kl. 12:44

  Den godaste morotskakan jag någonsinn ätit!
  Kram kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...