onsdag 4 februari 2009

Lågtrycks Blues


Idag har varit en trött dag. Riktigt trött. Ett djupt lågtryck har dragit in över både stad och hem. Inte för att det märks på vår lilla dotter. Hon är ett yrväder som vanligt men på oss föräldrar märks det. Och vad är den bästa boten mot trötthet? Jo, ett kakbak! Resultatet ser ni ovan. Ett välfyllt fat med goda kakor som piggade upp oss rejält.
I en av köklådorna har det ett bra tag legat ett recept på kakor som sett ut att vara riktigt knapriga och goda. Att det bl.a innehåller havregryn och kokosflingor lockade mig att pröva dem idag. Och jag hade tur. Sockret räckte precis för att göra en sats och fylla hela köket med goda dofter som piggade upp lite.

Och hur blev de?

Riktigt goda!!!! Precis så knapriga som jag förväntat mig men samtidigt sprött rustika. Väldigt bra och de kommer fylla kakburken fler gånger hemma hos oss. Men nästa gång kommer jag kolla ugnstemperaturen två gånger extra. Nu hann dottern höja upp den medans kakorna stod inne. Hon gillar också att baka....

Havre- och Kokoskakor


Det här behövs;

2½ dl vetemjöl
2½ dl havregryn
2 dl strösocker
2 dl kokosflingor
125 g smör
2 msk ljus sirap
½ tsk bikarbonat
1 msk kokande vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman mjöl, havregryn, socker och kokosflingor i en bunke. Lägg smör och sirap i en kastrull och smält det på svag värme. Ta av från plattan. Rör ut bikarbonaten i det heta vattnet och slå blandningen i smöret som bubblar upp lite. Rör ner blandningen i mjölmixen. Blanda väl med en gaffel. Rulla 30 valnötsstora bollar av smeten och lägg dem ganska glest på en plåt. 15 kakor per plåt var lagom tyckte jag. Platta till bollarna lätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen 15-20 min, eller tills de är vackert gyllene. Låt dem svalna på galler och förvara kakorna i en tättslutande burk.

Bild; Louise Spis

1 kommentar:

  1. Dessa kakor är verkligen att rekomendera, smakade på en häromdagen och dom är mycket goda.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...