tisdag 10 februari 2009

Alla Hjärtansdag!!!!

Det börjar bli tungt, riktigt tungt att vara gravid. Beräknad förlossning är blott 16 dagar bort men att det kryper på nu gör sig allt mer påmint. Trots att jag borde ta det lugnt så är det fortfarande så mycket som jag vill hinna göra innan Lillebror anländer till oss. Nu börjar det emellertid kännas klart och förberett. Bland det sista jag länge velat göra är kakor till Lillans födelsedag och det hanns med idag.

Vi förärades med en dotter förra året. Hon föddes på just Alla Hjärtansdag och på lördag blir vårt Bustroll ett år gammal. Orken att göra en fin tårta osv till hennes ettårsdag finns dessvärre inte just nu men kakor bakade jag idag. Kunde inte motstå de sockersöta mördegshjärtana som de lockade med på
Dansukkers hemsida. Självklart måste det finnas Valentinkakor när Lillan fyller år!Hur blev de?

Såååå sockersöta!!!! I dubbelbemärkelse.

Även om degen inte var den lättaste att arbeta med eftersom den tenderade att kladda rejält efter bara en kavling så blev slutresultatet perfekt. Kakorna är precis så spröda som man vill ha en mördegskaka. Lagom söta och med en perfekt ton av vanilj. Dock kommer jag att tillsätta 1 krm salt nästa gång jag bakar dessa kakor för jag saknar den balansen mot mjölet i detta recept.


Gillar verkligen idén att lägga på ett litet rosa hjärta mot det större ljusa. Ser snyggt ut utan att göra baket onödigt tillkrånglat. Kan dock tänka mig att smaksätta det lilla hjärtat med rosa florsocker som smakar lite jordgubbe för att få en liten kontrast även i smak och inte bara i färg. Nu förväntar man sig nästan att det lilla hjärtat ska smaka lite annorlunda.


Lillan fick också smaka på ett litet hjärta och det måste fått mycket väl godkänt av henne. Hon gömde sig nämligen under köksbordet för att äta upp sitt byte. Rädd att mamma skulle ta bort det goda?Mördegshjärtan

ca 30 st
4 dl vetemjöl

200 g smör
1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula
röd hushållsfärg

2 hjärtformar i olika storlek

Arbeta samman ingredienserna till degen. Tag undan en tredjedel av degen och färga den rosa med några droppar hushållsfärg. Svep in degarna i folie och låt dem vila i kylen ca 30 min.

Kavla först ut den ljusa degen på väl mjölat bakbord och ta ut hjärtan med det större måttet. Kavla därefter ut den rosa degen och ta ut mindre hjärtan med det lilla måttet. Lägg det mindre hjärtat en bit in på det ljusa. Grädda kakorna i 175 grader, ca 10 min. Se upp så kakorna inte tar för mycket färg.

2 kommentarer:

  1. Jag försökte färga dom blåa dom där små hjärtatnen men det blev grön när jag hade i blå färg. vad gör jag för fel och sen så var det svårt att få till färgen att bli starkare i degen. Hur gör du?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...