måndag 9 februari 2009

Köttbullar!

Vissa dagar är man mer sugen på något än vad man kanske är annars. Sån är i vart fall jag, oavsett om jag är gravid eller inte. Idag har varit en "köttbulledag" för mig. Suget har varit stort hela dagen och som tur var fanns orken att stilla suget. Köttbullsrullande är inte alltid det roligaste man kan göra men 8 gånger av 10 är det skön terapi. Så var det idag. Gjorde dock en mindre sats så det kan bero på att jag idag inte hann tröttna på det monotona rullande... Men matlagning är min "terapi "och den fyller sitt syfte. Ro i själ och ro i magen.
Som tur var så fyndade jag billig blandfärs på ICA i söndags, Tanken var att göra ett storkok och idag slog jag slag i sak. Tre byttor fulla med köttfärssås till frysen och kommande lasagner och så ett ordentligt gäng köttbullar. Många av dem slank ner under middagen men en hel del finns kvar för att stilla kommande köttbullssug.

Köttbullar är verkligen något personligt. Vissa gör underbart goda köttbullar, någon annans lämnar inget bestående minne, andra kan vara rent vidriga. Men en hemlagad köttbulle är ändå alltid speciell och har man själv börjat trilla dem så drar man sig både en och fyra gånger för att köpa färdiga plagiat.

Jag föredrar köttbullar med rätt mycket smak. Vanligen brukar det åka ner extra gul lök, vitlök samt en rejäl nypa salt och vit/svartpeppar. Vissa gånger blir de extra smaksatta med te.x. chili, oregano, stark ost, oliver, jalapenjo eller något annat kul i kryddskåpet eller skafferiet. Här bjuder jag dock på mitt grundrecept för vanliga klassiska köttbullar.
I receptet står att löken skall rivas på rivjärn men jag brukar mixa min med en handstav tillsammans med vitlök. En del anser att det ger köttbullarna en bitter smak men det har jag aldrig känt av. För mig funkar det väldigt bra eftersom jag föredrar en "lökig" smak. Så vill du förenkla och samtidigt slippa lökbitar i bullarna, testa att mixa löken!Klassiska Köttbullar


Du behöver;
  • 400 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • en rejäl skvätt mjölk
  • ½ riven gul lök
  • 1 dryg msk potatismjöl
  • 1 ägg
  • 1-1½ tsk salt
  • en rejäl nypa vitpeppar och svartpeppar
  • ev 1 msk kalvfond (om man vill)

Häll ströbröd i en bunke och slå över en rejäl skvätt med mjölk. Låt det svälla några minuter, tillsätt ev mer mjölk - det ska bli som en lös gröt. Tillsätt färs, riven lök (vill du mildra löksmaken kan löken brynas och svalna innan den blandas i färsen), ägg, potatismjöl, salt och peppar. Arbeta raskt ihop till en smet. Färssmeter bör inte överarbetas eftersom det löser ut fettet vilket ger ett sämre slutresultat.
Provstek ett smakprov. Rulla sedan köttbullar i den storlek du föredrar och stek köttbullarna i en medelhet panna tills de är genomstekta och fått fin färg. (Ett tips är att försteka bullanrna i ugnen, 200 grader, ca 10 min innan de steks i panna på spisen. Då behåller bullarna formen bättre och värmen i pannan kan även vara lite högre).
Vill du ha skysås till dina köttbullar rekommenderar jag att du steker i en gjutjärnspanna. Slå vatten och/eller grädde i pannan när köttbullarna är stekta. Rör ut steksafterna och smaka av med salt, peppar, ev. gelé samt soya. Servera köttbullarna och såsen med kokt eller ugnsbakad potatis.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...