söndag 8 februari 2009

Kladdkaka

Ännu en söndag är snart till ända och den har varit härligt lat. Massor av snö har täckt landskapet idag och bidragit med en stor mysfaktor. En riktig "varm-choklad-med-vispgrädde-dag". Nu blev det dessvärre ingen god varm choklad idag (kanske att vi tar en kopp lite senare) men en god fika med goda vänner blev det. Det är skönt med dagar likt denna. De flyter på utan krångel och man lämnar dagen med ett välbehag på kvällen.

Vi passade på att bulla upp med det som fanns i kakburken. Vilket nu var korintkakor, biscotti, havregryns- och kokoskakor samt muffins. Men kaffet förhöjdes av en kladdkaka med vispad grädde.

Det är något speciellt med just kladdkakor. Vet inte om det är en "tjejgrej" pga all choklad eller om det bara är fråga om "comfort food". Hur som, man blir väldigt lugn och tillfreds av en bit härligt kladdig kaka med fyllig chokladsmak.

Mitt kladdkakerecept anser jag är det absolut bästa man kan hitta. Det är egentligen inte så speciellt eller annorlunda men det misslyckas aldrig och lämnar ingen besviken. Testa, det är helt klart värt det! Och vet du vad det bästa är? Det skapar minimalt med disk och är gjort i en handvändning.
Som med alla kladdkakor kan man variera tillbehören i det längsta. Jag föredrar dock att servera den med vispad grädde och hallon. Men jag kan även tänka mig att det är gott med sk "fluff" till. Fluff är grädde som man smälter ner godis i och vispar när det kylts. Helst ska gräddblandningen vila i kylen över natten innan den vispas. Kan tänka mig att Fluff av te.x Marianne, Dumlekola, Risen eller Zoo-tabletter är gott till en "kladdis".
BÄSTA KLADDKAKAN

(utan skryt)


Du behöver;
  • 150 g smör (jag använder helst extrasaltat äkta smör)
  • 4 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2½ dl vetemjöl
  • 3/4 dl kakao
  • 3 ägg (gärna stora)

( Idag fick kakan även en glasyr som jag gjorde genom att smälta 100 g mjölkchoklad till sammans med 2-3 msk grädde.)


Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av det från värmen och tillsätt socker, vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl. (Om du vill vara säker på att undvika klumpar bör du sikta ner mjöl och kakao.) Rör runt några tag med en slickepott och tillsätt ett ägg i taget. Rör tills du får en glansig, silkeslen smet. Häll smeten i en rund form (ca 24 cm i diameter) som klätts med bakplåtspapper eller smörats och bröats.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Kolla dock efter ca 30 min eftersom värmen kan variera mycket från ugn till ugn. Kakan är klar när provstickan inte längre är väldigt kladdig och ytan inte hård. Känn dig fram om hur kladdig du vill ha just din kaka.

Låt kakan svalna lite och servera med vispad grädde, glass, fruktsallad och/eller bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...