torsdag 26 februari 2009

Comfort FoodHar du en lite deppigare eller svårare dag än annars? Är du lite trött eller förkyld? Kanske blir du just dessa dagar mer sugen på vissa maträtter än annars? Mat som tröstar, ger värme och behövligt välbefinnande. De rätter som du typiskt sett dessa dagar blir sugen på brukar kallas Comfort food, eller tröstmat på svenska. Mat som gör att du känner dig trygg, välmåeende och på väg tillbaka mot barndomen. För många är rätter såsom potatismos, krämig risotto, pannkakor, Mac and Cheese, stuvade makaroner, soppor etc typiska. Mat som värmer från insidan och som i många fall ger tillbaka en känsla av välbefinnande eller ett älskvärt minne.

Vad som är just Din comfort food vet bara du. Men för de flesta brukar det vara rätter som typiskt förknippas med barndomen eller som är "lena" i smak och textur. För mig är pannkakor (men också havrekex) riktig sådan mat. Doften av pannkakor som steks i smör får mig att på ett kick sitta i Farmors kök på en pinnstol med benen dinglandes en bit ovanför golvet. Framför mig står en vit tallrik och på bordet en glasburk med hallonsylt. (Kan erkänna att den alltid var från ICA och det är den än idag). Farmor står med sitt blommiga förkläde vid spisen och steker pannkakor till mig och trots att det är pannkakor som steks så doftar det ljuvligt!

Tyvärr är de få personer som gör så goda pannkakor som min farmor. Jag vet inte vad hennes hemlighet var för att få så där prefekt frasiga kanter men jag blir salig de gånger jag lyckas och de rara pannkisarna smakar som hos henne. Jag hann få receptet innan Farmor gick bort och varje gång jag sätter en smet tänker jag på just den gången, i hennes kök, då jag fick detta recept och en del andra som jag också starkt förknippar med henne, med hennes röst och dofterna i hennes lägenhet.

Vårda dina speciella matminnen och plocka fram känslorna och rätterna de dagar då livet kanske inte känns på tipp-topp. En stund vid spisen med värme och just "de där" dofterna är terapi för själen...


Enjoy the Moment!
Bild; lånad från Martha Stewart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...