måndag 2 mars 2009

Bröd i långpanna


I helgen trode vi att det var vår i intågande här nere hos oss. Men icke! Idag vräker snön ner igen och sveper in allt i en vit luddig filt. Mycket vackert men i ärlighetens namn börjat till och med jag, som annars älskar snö, att tröttna på vintern vid det här laget. Längtar efter att sitta ute på verandan med en kaffekopp, kanske en god kaka, och höra vårfåglarna drilla. Men snart, snart är även de dagarna här!

Helgen har varit rätt stilla, vilket märkts även i bloggen som fått vila lite. Men gårdagen ägnade jag, när barnen inte behövde min uppmärksamhet, till att baka lite bröd. Just brödbak tycker jag är så skönt. Relativt få ingredienser, underbar doft i köket, snabb gjort och terapi för själen. Sen att man får ett slutresultat som inte går av för hackor är bara en bonus. För finns det något så gott som en bit nybakatbröd, fortfarande ljummet så smöret smälter? Just när jag tar ut en plåt från ugnen har jag väldigt svårt att tro det.

Arla har ett mycket gott grundrecept på matbröd i långpanna som går att variera i det oändliga allt efter vad man är sugen på eller vad det skall serveras till. Tex kan man avstå från att avända grahamsmjöl om man vill ha ett vitt bröd. Då är det tex mycket gott att ta i strimmlade soltorkade tomater, oliver, oregano och/ eller fetaost, västerbottenost och dill, rosmarin och olivolja etc för att variera smakerna lite. Grundreceptet kan varieras genom att tex nötter, frön, olika kryddor (kummin, fänkål, rosmarin,oregano, vitlök, curry etc), olika sorters ost eller annat gott får slinka med ner i degen.

Den här gången hade jag dock tänkt baka ett lite nyttigare frukostbröd så grundreceptet utökades den här gången men 1 dl vardera av linfrön, solrosfrön, pumpakärnor och russin. Vet inte om det blev nyttigare egentligen när jag tog marmelad till på smörgåsen men gott blev det!

( Nu har jag även fixat så att alla kan kommentera i bloggen, hade vist glömt ändra den inställningen. )





Lata Grahamsrutor



Du behöver till ca 24 st fyrkanter ;

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 25 g smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap eller honung
  • 250 g kesella lätt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 12-13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Lös jästen och tillsätt smör, salt, sirap eller honung, kesella samt nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Jäs under duk ca 40-60 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna, strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så plåten täcks. Markera rutor i degen och låt jäsa 20-30 min. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.


Bilder lånade från Arla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...