fredag 4 mars 2011

Hemlagad 80-tals Daim



På det glada 80-talet, då större delen av min barndom skedde, klädde vi oss i, inte alltför snygga, färgskrikande kläder. Lyssnade på pudelrock och Troll, såg på V (om vi fick) med skräckblandad förtjusning, läste tidningen Style och så gjorde vi vår egen Daim.

Daim, och Japp, var nog den tidens riktiga modegodis. Inte för att det gott än idag, men för mig andas det rejäl 80-talsnostalgi. Och eftersom veckorpengen inte räckte till allt så brukade jag och min bästis fixa vårt eget godis. Givetvis efter ett recept vi hittat i Style. Det bästa var att det gick snabbare att koka ihop sitt egena godis än vad det tog att gå till Servus i träskor. Det var också en bra räddningsplanka när vi bode ute i sommarstugan, lååångt ifrån kiosker eller mataffärer.

Jag vet att receptet finns kvar, någonstans, i min numera stora receptsamling. Tyvärr hittade jag det inte efter en första genomletning men någonstans gömmer det sig. Hittar jag det så ska ni få en bild. Men jag minns grunderna och den här Daimen smakar barndom.

Men med åren blir man kanske mer tålmodig och jag vet inte men kanske även lite posh. För när vi var små orkade vi inte bry oss om små trivialiteter som att en Daim innehåller små, små spår av mandel eller att den faktiskt har mjölkchoklad runt sig. Vi gjorde en sats utan detta krimskrams, bröt den i bitar om vi orkade vänta tills den stelnat och åt härligt hemlagad 80-tals Daim!

Villket godis åt du på 80-talet?




Piffad 80-tals Daim!


2 msk (25 g) smör

2 msk (42 g) sirap

1 tsk (2 g) kakao

1½ dl (120 g) strösocker

1 msk (10 g) mandelmjöl

100 g mjölkchoklad



Väg upp alla ingredienserna (utom mjölkchokladen) i en kastrull. Ställ på spisen och låt allt smälta samman.

Låt blandningen koka upp och låt den sedan småkoka i ca 5 minuter.

Pensla ett dubbelvikt ark bakplåtspapper med matolja och häll upp daimmassan på det. Bred ut med hjälp av en slickepott och skåra inom en minut daimen i längder.

Ställ godiset att svalna. Bry det sedan i bitar.

Smält chokladen över ett vatten bad. Doppa daimbitarna i den smälta chokladen, lägg på ett nytt bakplåtspapper och låt dem stelna. Alternativt, pensla chokladen över daimen innan den bryts i bitar.

Förvara i kylen.


10 kommentarer:

  1. Lika snygg bild som daim är gott, underbart alltså.
    Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
  2. Ljuva 80-tal, var tog du vägen... Vilken nostalgitripp det blev, men du har ju glömt det viktigaste som visades på tv.n; Dallas!
    Vi åt tefat, godis som var gjorda av oblat med nåt surt pulver i, karamellhalsband och så några plastsnäckor som var fyllda med knäck...

    Hoppas du får en fin helg,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera
  3. Attans, men jag var för liten för Dallas! Kommer bara ihåg en scen med ett bröllop ;-)

    SvaraRadera
  4. Jaha, så känner vi oss plötsligt lastgamla nu :)

    Vart i Skåne ska ni bege er?

    SvaraRadera
  5. Hittade din blogg via Mårtenssons! Här var det mycket gott! :)
    Jag kan tipsa om många caféer - det är min grej här i livet, men det får kanske vara till nästa gång ni kommer ner!
    Tur med vädret har ni i varje fall denna helg, som ni är i Skåne! :)

    SvaraRadera
  6. Ja, ska ni till Ystad så kan vi varmt rekommendera Hartmans café som ligger på den norra sidan av Stortorget. Där finns det en massa goda mackor, varma som kalla, kakor och många drycker att välja mellan. Trevlig personal oxå!
    På Lisas skafferi finns det mycket gott att handla i matvaruväg, roliga skorpor, marmelader mm. Det ligger nere i hamnen vid färjeterminalen (Bornholmsbåten). De har även tillagad mat man kan ta med sej.
    Soft Social, Stig In, Bröderna M och Store Thor är restauranger som vi gärna äter på.

    Hoppas ni får en härlig helg!

    SvaraRadera
  7. Mmm..daim är alltid rätt. Måste provas någon dag.:-)

    SvaraRadera
  8. Hihi jag minns våra lågstadiediscon på 80-talet. Mammorna fick turas om att baka godis och poppa popcorn som sedan såldes till oss "jeansjackeligister" och vinsten gick till vår klassresa. Då fick man två dajm för 50 öre:)
    Nostalgi:)

    SvaraRadera
  9. Åh, vilken nostalgitripp! Troll! Med Jimmy Dean! Jag hade den på kassettband! :-)

    SvaraRadera
  10. Hejsan Louise! Vad roligt att du uppskattade det :-) Du har en jättefin blogg som jag kikar in på ganska ofta! Hittade hit ganska nyligt faktiskt :-) Jättefin blogg och mumsiga recept! ha en bra dag!

    Mvh/Isabell

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...