söndag 12 juni 2011

Very Cherry Chocolate Cake



Jag har sagt det förut, jag är ingen tårt-person. Gräddiga klassiska "Svensson-tårtor" kommer jag aldrig att tycka om. Det är väldigt säkert. Lika säkert som att man säger amen i kyrkan. På sin höjd gillar jag prinsess-varianter eller moussetårtor.

Men, efter att ha surfat runt på underbara amerikanska bloggar och sett tårtor som är allt annat än gräddiga, så har jag börjat att ifrågasätta min ståndpunkt. De där höga, vackra amerikanska tårtorna har lockat och pockat på mig länge nu. Och till slut kunde jag inte motstå frestelsen längre. Det enda sättet att hantera en frestelse är som bekant, att falla för den. Och det gjorde jag. Ganska pladaskt...

Brytpunkten för mig blev den här underbara chokladtårtan. Det är svårt att beskiva den. Rent ljuvig är inte i överkant i vart fall. Bottnarna kan liknas vid bakad chokladpudding, härligt fuktiga men utan att tappa formen eller lösas upp. Fyllningen är en blandning av vispad mascarpone och grädde med körsbärsmarmelad i. Så nära och samtidigt så långt från gräddtårtornas mäktiga gräddighet. Vi har lite kvar i kylen och den är lika vacker idag, fyra dagar efter att den bakades.

Det största pluset är att det är minst lika roligt att göra dessa varianter av tårtor, som det är gott att äta dem. Och det är det här som är så ruskigt roligt med malagning och bakning. Det finns alltid något nytt att lära sig, något nytt att upptäcka och tekniker att finslipa. Så den här upptäckten att tårta kan vara både kul och gott var lika överaskande som kul.


A delight, with a cherry on the top!



Very Cherry Chocolate Cake


Bottnar

2 ägg

2½ dl starkt kaffe eller vatten

2½ dl filmjölk eller yoghurt

1,25 dl matolja

200 g vetemjöl (lite drygt 3 dl)

450 g strösocker (5 dl)

85 g fin kakao (2 dl)

1 tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

lite mindre än ½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk (hemgjort) vaniljsocker


Fyllning

500 g mascarpone

drygt 3 dl vispgrädde

2½ dl körsbärsmarmelad

120 g extra fint strösocker

½ tsk vaniljpulver


Choklad ganache

100 g mörk choklad

ca 2 dl vispgrädde

1 msk smör

bigaråer till garnering



Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem eventuellt med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelvärme med en flatblandare någon minut.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.

Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt.

Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr.


Ta ut kakorna och låt dem svalan i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Montering

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpne, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.



Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan den sista finjusteringen görs och evenuellt lite mer mascarponekräm läggs på. Detta underlättar lite att få det riktigt slätt och fint.

Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.

Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.

Goodie goodie!




89 kommentarer:

  1. Mmm den där ska jag absolut testa framöver.

    SvaraRadera
  2. Ja men hur gott verkar inte det, måste testas

    SvaraRadera
  3. Herregud, det där var nog det... sexigaste, är nog rätt ord i detta sammanhagn, tårta jag någonsin sett! Underbart!

    SvaraRadera
  4. Kan inte mer än hålla med dej angående "vanliga gräddiga tårtor", gillar dom inte alls och har aldrig gjort. Vad gäller att äta dom i alla fall, tittar på dom gör jag gärna, det är så många som gör så fantastiska skapelser:)

    SvaraRadera
  5. Den ser ju helt fantastiskt god ut! :)

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig blogg du har! Har tittat igenom arkivet och hittat massa goda recept som jag vill prova att göra :) Denna tårta måste jag verkligen prova då jag har en sambo som älskar allt som smakar körsbär och choklad!

    SvaraRadera
  7. Första gången jag hittat din blogg å jag tok-gillar den och den hamnade direkt bland favoriterna! Tårtan ser kanongod ut, den måste absolut testas, men var hittar man körsbärsmarmelad? Tack för en mycket bra blogg!

    SvaraRadera
  8. Tack för alla härliga kommentarer!
    Om man inte orkar göra egen körsbärsmarmelad (handen på hjärtat, det gör inte jag i alla fall) så finns Den Gamle Fabrik som alternativ. Jättegoda marmelader, särskilt körsbären som jag har på rostat bröd varje morgon :-)

    SvaraRadera
  9. Jag har ALDRIG bakat en tårta i hela mitt liv. Men nu blir jag bannimej sugen på att prova. Det är så en riktigt bra matblogg fungerar. Tack ! Keep up the good work!
    www.enherransmat.blogspot.com

    SvaraRadera
  10. Åh herregud vad maffigt och gott det där ser ut!

    SvaraRadera
  11. En liten kommentar från mig :-) Har bakat bottnarna igen och den här gången med vaniljyoghurt och det blev nästan bättre resultat med det. Om ni vill testa så går det alltså bra att byta ut filmjölk mot vaniljyoghurt om man så önskar.

    SvaraRadera
  12. Åhh äntligen! Jag bakade denna tårta med recpetet som finns på tårtspecialisten, men botten blev totalt misslyckad eftersom det i de recepetet stod att allt skulle gräddas i EN form. Nu har jag läst ditt recept o sett att de krävs 3 formar, o mitt problem är löst. Hursom blev min tårta god, tack för det riktiga receptet :) (spana gärna in min blogg, har bild på min tårta där :)

    SvaraRadera
  13. Suveränt recept Louise! Jag ska baka den till mammas födelsedag i slutet av augusti. Hittar ni upp till Uppsala något i sommar? Vore kul att hinna ses!

    Vi hörs!

    /Melanie

    SvaraRadera
  14. Hej Mel!
    Jag kommer att vara i Stockholm varje vecka under hösten :-) Och då kommer jag givetvis till Uppsala. Måste ju hälsa på lilla nya underverket och alla er andra!
    Jag mailar när det är på G!

    SvaraRadera
  15. Kul! Då hörs vi!

    SvaraRadera
  16. Har sett denna tårta på fler bloggar och imorgon måste jag nog prova! Det verkar som att det inte funkar att göra botten på en gång och sedan dela - eller? Jag har inte tre formar nämligen. Kan man ha vaniljsocker istället för vaniljpulver? Nu måste jag nog kika vidare i din blogg!

    SvaraRadera
  17. Hej Annika!
    Kul att du vill testa tårtan :-) Jag har sett att flera haft problem med att dela bottnarna om den görs i en form. Jag råder till att man helst bakar av bottnarna i 3 formar eller två (och endast delar en som man då gör tjockre).
    Saknar man tre och gör i en form så tror jag att man får snyggast resultat om man endast delar i två lager, och inte tre. Problemen en del upplevt tror jag delvis beror på att lagren blir för tunna att hantera om de görs tre.
    Har själv inte testat att göra allt i en form men jag kan tänka mig att man måste använda en form med höga kanter och kanske även större diameter än 20 cm. Annars rymms inte smeten och kakan behöver en del utrymme uppåt annars kan den inte höja sig.
    Ang att dela så kan man alltid, (med alla sorters bottnar) lägga in bottnarna i frysen minst 30 minuter innan de ska delas så går det lite lättare att dela dem snyggt.
    De här bottnarna är som sagt lite speciella så jag skulle nog även använda en kniv som inte är så taggig om de ska delas.

    Vaniljpulver går bra att byta ut med lite mer än dubbla mängden vaniljsocker eller ca motsvarande mängd vaniljessens.

    Det var några av de tips jag kan dela med mig av här och som jag kom på nu. Fråga bara mer om de kommer upp fler frågor.
    Hoppas att det går bra och att ni gillar tårtan!

    //Mvh Louise

    SvaraRadera
  18. Tack för ditt svar. Låg och funderade inatt (när lillpysen inte ville sova) på att antingen bara dela i två eller att grädda i omgångar - 1/3 i taget. Vi får se hur det blir. Som tur är så är det bara testtårta i dag så det är inte såååå noga. Återkommer med resultat :-)

    SvaraRadera
  19. Här kommer mitt resultat :-) Sååå god den blev!! Jag gjorde bottnarna i 23 cm-formar i 3 omgångar (eftersom jag bara har en form). Utökade ingredienserna i förhållande. Nästa gång kommer jag nog att behålla originalmängden för jag tyckte bottnarna blev lite för tjocka. Och ganachen - hur får man den att inte rinna ner för kanten så att allt hamnar längst ner? Min var väldigt tunn. Tror att jag kommer hoppa den nästa gång, den blev nästan lite för mycket. Men nu har jag bestämt att det blir denna tårtan jag sponsrar svärmors 50-årskalas med! (Den hamnar på min blogg nån gång efter den 3 sept)

    SvaraRadera
  20. Hej Annika!

    Vad kul att det blev så lyckat! Det går nog bra att ner tjockleken för som sagt, de blir rätt tjocka. Bara vakta tiden i ugnen så att de inte blir övergräddade :-)
    Ganachen brukar jag låta stå en liten stund så att den sätter sig, slår man över den direkt så smälter den även mascarponegrädden nlite så den blir extra rinnig. Men testa att ta en lite mindre mängd grädde också.

    Ett annat tips för att få snyggt med ganach på toppen och rinn på sidorna är att man breder ut ett lager enbart på toppen först som man låter stelna i kylen. Värm där efter upp ganachen lite och slå den över. Då värms inte grädden och man får snyggt "sid-rinn". Kom på det när jag lekte med en annan tårta för på den här blev det inte lika snyggt...

    //Mvh Louise

    SvaraRadera
  21. Hej,
    tänkte också på att låta ganachen stelna lite till innan man häller på och att ta lite i taget och ha tårtan emellan i kylen. Nu ska jag ta mig en liten bit till :-)

    SvaraRadera
  22. Åh den låter jättegod, måste absolut prova!

    SvaraRadera
  23. Hej!
    Tusen tack för ett perfekt recept & bra blogg! Har bakat den här 2 gånger nu ( på en vecka, - många födelsedagar i augusti :-) ) och alla älskar den!
    Bakade med vaniljyoughurt ( filmjölk finns inte riktigt här i Norge) och resultatet blev otroligt yummie!
    Ha en strålande dag! - Åsa

    SvaraRadera
  24. Jag har tänkt jättelänge att jag ska prova det här receptet och gjorde det ikväll. Min tårta ser exakt ut som på bilden och jag antar att den blev som det var tänkt. Men jag blev jättebesviken! tycker inte alls att smakerna passar ihop och att den ser godare ut än vad den är.. :(
    Måste vara nåt fel på min smak eftersom alla andra verkar älska den..
    Nåväl, jag fortsätter testa dina recept. :)
    Tack för en inspirerande och mycket trevlig blogg!

    SvaraRadera
  25. Hej Lina!
    Och tack, men vad trist att tårtan inte föll dig i smaken. Men så är det ibland, alla gillar inte alla kombinationer. Själv gillar jag inga bakverk med bananer i eller kombinationen choklad/apelsin (hugh...) som så många andra älskar ;-)

    Hoppas att du hittar något annat du gillar :-) Kanske chokladtårtan som kommer ut senare idag faller bättre i smak?

    // Mvh Louise

    SvaraRadera
  26. Oh my god!! Den var sååå god!
    Jag bjöd mina arbetskamrater på denna idag, succé!
    Jag hade inte 3 lika stora formar så jag gjorde full sats i två formar, sen delade jag faktiskt bottnarna med sytråd ;) Att skära med kniv var omöjligt så sytråd kan rekommenderas starkt :)

    Tuuusen tack för receptet!!

    SvaraRadera
  27. Hej! TACK TACK TACK för detta recept - jag gjorde precis enligt receptet men använde naturell yoghurt (och tillsatte lite vaniljsocker) samt använde mer körsbärsmarmelad (om man bara skulle äta smeten så funkade 2,5 dl alldeles utmärkt men för att "stå på sig" mot de smakrika chokladbottnarna tyckte jag det behövdes lite mer). Tips för dem som inte har tre formar av samma storlek: jag använde mig av Euroshoppers engångspajformar (lite mindre än standardstorlek)som kommer i fyrpack och lade bakplåtspapper i botten - funkade perfekt!!! Återigen - tack för detta fantastiska recept!!!

    SvaraRadera
  28. Oh, my God! Detta är min drömtårta, choklad, mascarpone och körsbär är nog det godaste jag och min man vet. Ska baka den so fort jag får tillfälle

    SvaraRadera
  29. Om man inte vill ha kaffe i, vad kan man då hitta på? för jag antar att vätskan behövs?

    Elisabet Aase
    Malmö

    SvaraRadera
  30. Hej Elisabet!
    Jag har inte testat men jag antar att man även kan ta vanligt vatten istället för kaffet. För som du sa, vätskan behövs, Men, kaffet ger lite extra smak och "lyfter" chokladen.
    Om man inte gillar kaffe så behöver man ändå inte vara rädd att testa kaffe för det blir ingen vanlig kaffesmak i det här fallet.

    Mvh Louise
    Mvh Louise

    SvaraRadera
  31. Hej! För ungefär ett halvårs sedan, när vi var på semester åt vi en liknande tårta, fast grädden var chokladfärgad och smakade choklad, och hade bitar av körsbär-i-rom i sig, samt att det var rom i tårtbotten.. Tror du att det blir svårt att modifiera detta recept till något liknande? :) Skulle det funka att helt enkelt bara ha i kakao + bitar av körsbär (ist för marmelad) i grädden, samt hälla i en halv deciliter mörk rom (kaptenen eller liknande) i tårtbottenssmeten, istället för kaffe? Väldigt tacksam för svar då min sambo älskade denna tårta, inte kan sluta tjata om den, och han fyller år i december :)

    SvaraRadera
  32. Tänkte göra denna till jul men blir lite fundersam. Är receptet ovan till ett lager botten? Så man måste baka receptet x3 för att få till hela tårtan? eller skall man dela receptet med 3 för att få fram receptet/anslag?

    SvaraRadera
  33. Hej Carola!
    Receptet är för tre bottnar. Bara att röra ihop och fördela i tre förmår.
    Lycka till med bakandet :-)

    SvaraRadera
  34. Vet du om tårbottnarna kan göras i förväg och frysas? Vill prova denna tårta som ser fantastisk ut, men kommer inte hinna göra dem samma dag utan måste göra dem tre dagar i förväg...

    SvaraRadera
  35. Hej Jag!

    Jag har inte testat att frysa i dessa bottnar men jag tror att det ska gå bra. Om du gör det så bör du dock paketera dem en och en samt frysa in dem liggandes på en plåt eller bricka så att de behåller formen. Låt dem sedan tina ångsamt i kyl eller rumstemperatur.
    Men som sagt, jag kan inte garantera tt det blir precis som innan infrysning.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  36. Hej!

    Jag undrar lite samma sak som föregående talare: Kan man göra bottnarna ikväll och låta dem stå i kylen till imorgon kväll då jag gör fyllningen och monterar hela tårtan?

    SvaraRadera
  37. Hej igen, tänkte bara meddela att jag bakade bottnarna i onsdags, frös dem och tinade dem igen i rumstemperatur i morse och monterade. Tårtan blev fantastiskt god, fick mycket beröm! Nu har jag ju inte smakat tårtan med färska bottnar, men precis som du beskriver det smakade de som bakad chokladpudding, så de går absolut att frysa!

    SvaraRadera
  38. Hej,
    Jag bakade den har kakan till en fodelsedagsfest i USA. Alla verkligen alskade den, aven folk som inte gillar choklad eller tarta vanligtvis. Tack for ett suverant recept som jag kommer anvanda manga fler ganger =)
    Karin
    Boulder, CO

    SvaraRadera
  39. kan man baka den utan kaffe och ersätta med något annat? är inte så stort fan av det och undrar om man känner smaken?

    SvaraRadera
  40. Hej Mikaela!

    Kaffet kan bytas ut mot vatten, mjölk skulle nog också fungera men det har jag inte testat. Kaffet ger dock inte någon klassisk kaffe smak utan är mer en smakhöjare åt chokladen. Men som sagt, vatten fungerar men testa gärna med kaffe en gång också.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  41. Det här har blivit familjens favorit.
    Vi har bakat tårtan både i "original" och modifierad.
    Det går jättebra att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.
    Vi har också bytt ut körsbär och tagit hallon istället. Mycket bra!
    Vi har bjudit flera kaffemotståndare på den och alla har erkänt att de inte känner någon kaffesmak!

    SvaraRadera
  42. Jag ska servera tårtan på söndagen men sätta ihop den på lördagen
    Kan jag göra bottnarna på fredagen och sen frysa in dem eller ha dem i kylen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Du kan göra bottnarna på fredagen och bara plasta in dem. Låt dem vara ute i rumstemperatur och ej kyl. Jag har även låtit mina vara kvar i formen någon gång och bara plastat ovansidan och det har fungerat bra.

      Hoppas ni får det trevligt på söndag!

      Mvh Louise

      Radera
  43. Oj men torkar dem inte då? Livrädd att bli utan tårta nu på kalaset ;)

    SvaraRadera
  44. Hej,

    Snarare så att de torkar snabbare i kyl. Plasta in så ska det inte vara någon fara, men om du är osäker så är det givetvis bäst att frysa in dem. Då går det jättebra att lägga samman tårtan medans de fortfarande är lite kalla så bottnarna är då lite lättare att hantera om man vill jämna till kanterna.
    Den färdig monterade tårtan ska så såklart stå i kylen ;-)

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  45. Nu har jag bakat och smakat men mascarponegrädden fick inte tummen upp för mig :(. Har du tips på annan fyllning till dessa bottnar som inte har färskost i sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Det beror ju på vad du gillar. Givetvis så går det ju bra att bara ta vispgrädde och blanda med vilken sylt/marmelad/curd man önskar. Själv gillar jag krämigheten som mascarponen ger.

      Mvh Louise

      Radera
  46. Nu ställer jag en dum fråga; men skall grädden vispas för sig innan man blandar med marscaponen? Eftersom jag är en fullständig novis när det gäller detta så är det bäst att fråga. Krämen verkar vara väldigt fluffig.

    //Amanda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Amanda!

      Det finns inga dumma frågor!Grädden häller du i ovispad och vispar upp till ett fluff tillsammans med grädden.

      Mvh Louise

      Radera
  47. Det här såg ju gott ut! Ska testa till helgens besök... En fråga om chokladen, använder du "vanligt mörkt" choklad som man kan köpa på tex ICA?

    SvaraRadera
  48. Hej!

    Det är en jättegod tårta! Chokladen brukar jag oftast köpa på typ ICA och för det mesta använder jag Lindts 70% milda choklad, eller motsvarande. Helst vill jag ha lägre kakaohalt för att det inte ska bli för bittert, lite svårt att få tag på överallt dock, men då funkar även Odenses 56% jättebra. Men de milda går bra de med.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  49. Tusen tack för ditt svar! Ska bli spännande att testa detta, jag har försökt hålla mig från att baka i många år :-)

    SvaraRadera
  50. Hej!
    Tusen tack för ett bra recept. Detta var mig en snygg ståtlig tårta! O herregud va den är mäktig! Den smakar som chokladpudding i fast form. Nästa gång minskar jag nog på grädden med mascarpone, tyckte att det blev lite för gräddigt. Denna tårtan bör man baka ifall man vlll impa! :)

    SvaraRadera
  51. Nu har jag bakat denna och väntar med spänning på att smaka. Tycker dock ganchen ser rinning ut så jag har inte vågat hälla på den än. Kanske tjocknar den mer om jag väntar en stund till? :-) Fin är den i alla fall än så länge!

    SvaraRadera
  52. Hej! Har blivit bjuden på denna tårta och den var fantastiskt god!! Nu har jag tänkt baka den själv till lördag. undrar om man kan göra bottnarna tidigare i veckan och sedan frysa in och tina till på lördag och då montera den?

    SvaraRadera
  53. Hej!
    Fantastiska tårtor du gör! =)
    Jag undrar om jag kan få ett par tips av dej?
    Jag ska göra chokladtårtor garnerade med sugarpaste. Det ska vara choklad och vanilj. Jag såg din chocklate and vanilla dream cake men jag tror att dessa bottnar passar födelsdagsbarnet bättre då de verkar med "chokladiga" eller är det bara som det ser ut?
    Har du tips på bra vaniljfyllningar? Tänkte ha ett lager chokladganache och ett lager vanilfyllning på varje botten så att säga.
    MVH Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emelie!

      Bottnarna till Vanilj och chokladtårtan är lite tyngre och kompakta, och så klart väldigt chokladiga, om man jämför med de till Very Cherryn som är chokladiga mer mer kladdiga som som en fastare chokladpudding.
      Personligen älskar jag en ordentligt vaniljkryddad marängsmörkräm som det är i "drömtårtan" alternativt blandningen mascarpone, grädde, lite florsocker och färk vanilj som vispas upp till en fast kräm. Också vldigt god och en enkel fyllning. Sen är ju vaniljbavaroise otroligt gott men jag tror att bottnarna i vart fall i drömtårtan helt enkelt är för tunga för den fyllningen.

      Lycka till med bakande!

      Mvh Louise

      Radera
    2. Hej!
      Jag gjorde en egen variant av vaniljmousse, vaniljkräm med äkta vanilj i och blandad med vispadgrädde. På bottnarna smetade jag chokladtryffel. Men vilka underbara bottnar. De som skulle ha tårtan ville ha den maffig och det blev den, verkligen!
      Tack för en underbar blogg! Jag kommer nog "stjäla" mkt bra recept härifrån.
      Nu kollar jag in jordgubbswhoopien som en tårtfyllning, ev. ihop med ploppfluff =)

      Radera
    3. *chokladtryffel och vaniljmousse såklart! =) Hade velat haft ett tjockare lager så nästa gång ska jag nog pröva din variant av marängsmörkrämen =)

      Radera
  54. Den ser gudomlig ur precis som det mesta du skapar. Jag ska prova denna fast med blåbär, då jag inte är så förtjust i körsbär. Hoppas det också blir bra!

    En fråga... Jag tänkte prova att spritsa en ruffle cake. Tror du det blir för mycket "frosting" då, så att det inte blir gott? Tror du receptet räcker eller ska jag plussa på lite?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Tack så jättemycket! <3 Jag tror att det blir minst lika gott med blåbär. Det enda som kan vara kruxet är ifall det är blåbärsbitar i frostingen som kan riskera att fastna i tylken du spritsar med. Det är ju små och smala utgångar i de tyllarna så frostingen bör vara rätt slät. Och så bör du plussa på receptet lite. Jag kan tyvärr inte säga på rak arm med hur mycket men det går alltid åt betydligt mer frosting än man tror nör man rufflar :-)

      Lycka till!

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  55. Hej! Nu har jag gjort denna tårta fast med blåbär istället för körsbär. Gudomligt god - rekommenderas! Dock hade jag gott kunnat öka receptet på fyllningen endel.

    Tack för ett bra recept!

    SvaraRadera
  56. Tänkte göra denna till nyår efter att ha sett den i tidningen Mitt kök. Grattis till en front på en tidning!

    SvaraRadera
  57. Glömde ju min fråga, vilken typ av matolja ska man använda? Finns ju en del oljor att välja på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Tack! Jag använder just den olja som kallas matolja, zeta brukar jag köpa, eftersom den är neutral i smaken.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  58. Tack för receptet! Så här blev min version http://www.mondoblog.se/vitlokochenpralin/2013/01/13/kalasfin-tarta/

    SvaraRadera
  59. Ungefär hur många tårtbitar blir det? Ska ha en större bjudning och vill inte baka en för liten tårta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Ursäkta mitt sena svar! Det är en rätt mäktig tårta som borde räcka till minst 12 personer (men då är det stora bitar!) Hos oss blir det fler bitar, men jag säger minst 12 bitar för jag aldtid för mycket (hellre det än för lite).

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  60. Sist när jag gjorde en chokladganache så stelnade den inte, allting rann bara av tårtan. Dagen efter hade det lilla som var kvar inte heller stelnat, så nu är jag livrädd för att ge mig på en ny ganache och förstöra denna vackra underbara tårta.
    Har du någon idé om vad det kan ha blivit för fel? Och hur jag ska göra för att det inte ska bli fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Ett knep är att låta ganachen svalna innan den hälks över tårtan, då blir den lättare arr arbeta med. Låt även tårtan stå i kylen innan chokladen hälls över :-) Det här gnachrceptet har jag aldrig haft problem med när jag gjort så här. Hoppas att det lyckas för dig med!

      Söta hälsningar Louise

      Radera
    2. Det lyckades! Och jag blev alldeles salig och rörd över min fina vackra tårta. Tack för receptet och för att du alltid lyckas uppmuntra till att prova nya saker och smaker!

      Radera
  61. Jag gjorde denna tårta med hallon istället för körsbär, blev hur god som helst! Till och med min systerdotter på 3,5 år älskade den (blev förvånad eftersom hon inte är så jätte förtjust i tårta i vanliga fall) :)
    Skulle dock lagt ett lager med mosade hallon i ett av lagren för att få ytterligare lite mer syrlighet från hallonen nästa gång jag bakar den (för det ska jag definitivt)! Bakade denna till min mans födelsedag och snart står min på tur, kollat igenom bloggen som verkligen är fantastiskt!! Både text och bilder :) och då kan jag säga att jag faktiskt nästan aldrig läser några bloggar (har fram tills nu inte hittat någon som inspirerar mig)! Men vad ska jag baka för tårta nu? Älskar choklad men är allergisk mot alla kärnfrukter :( och nötter/mandlar. Tips på nästa tårtbak?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din fina kommerntar! Det värmer att läsa!!!! En av mina favoriter är Lemon Poppy Seed tårtan så den tipsar jag om. Jag är också otroligt svag för Morotstårtor och tårtan med rostade pecannötter är min största favorit som jag gör ofta. Självklart kan du bara utesluta pecannötterna i denna!

      Söta Hälsningar Louise

      Radera
    2. Hej Louise, nu tänkte jag baka ovanstående igen och ge bort i present! Men en liten fråga, visst borde det fungera att göra det i muffinsform istället för tårta? I aluminium formar? Kan för övrigt säga att min man bakade din choklad lakrits brownie för några dagar sedan och oh my god - sjukt goda! Inte bra för figuren dock för man kan ju bara inte sluta att äta !! :) 1000 tack för dina fantastiska recept!

      Radera
    3. Hej!

      Det går jättebra att baka i muffinsformar och göra små tårtor, var bara lite vaksam på gräddningstiden, kan inte den exakt då.

      Och den där brownien, visst är den svår att skuta äta!

      Med Söta Hälsningar, Louise ❤️

      Radera
  62. Skulle det funka med att klä den här tårtan med sockerpasta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det fungerar men då måste man fodra sockerpastan väldigt ordentligt så att den inte kommer i kontakt med mascarponekrämen. Alternativt så spacklar man utsidan av tårtan med en marängsmörkräm innan man klär den.

      Söta hälsningar Louise

      Radera
  63. Jeg glæder mig till att bage denne kage næste weekend, men hvilken størrelse form gør du kagen i ? 20 cm?
    /Alice

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan, tårtbottnarna är bakade i 20 cm formar.

      Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  64. Wow vilken tårta! Blir sugen på att göra den till min sambos 30årskalas till helgen! Men, det finns ju inte körsbär såhär års..vad kan man dekorera med istället? Om man gör den med hallon istället..tror du man stör sig på kärnorna från marmeladen? Väldigt tacksam för svar! Mvh Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gjort den med hallon! Tar lite mindre socker i krämen och mosar i lite hallon blir super gott! ^^

      Radera
  65. Har letat länge efter ett bra recept på tårtbotten med chokladsmak som blir sådär riktigt saftig, blev tipsad om denna av en kompis och är SÅ nöjd!
    Jag använde endast en form, tror den är 22 cm i diameter. Det gick jättebra att göra allt i en form och sedan dela i tre bottnar. Kakan fick dock stå i ugnen fem minuter extra.
    Jag hade också i vatten istället för kaffe, vilket fungerade utmärkt.
    Tårtan blev en succé på födelsedagskalaset, stort tack för ett jättegott recept!

    SvaraRadera
  66. Jag gjorde denna fantastiska tårta som våra bröllopstårtor, fyra blev det och wow gissa om de var populära! Jag hällde dock inte choklad över utan spritsade dem som rostårtor med marängsmörkräm. Mycket gott! Tack för ett kanonbra recept! Kram

    SvaraRadera
  67. Ska baka den här! Men har två frågor som du kanske kan hjälpa mig med.
    Hur många personer ungefär räcker den till? Går den att göra glutenfri?

    SvaraRadera
  68. Jag har gjort den med glutenfritt mjöl och det blev väldigt bra!

    SvaraRadera
  69. Vad betyder "låg medelvärme"? Antar att äggblandningen inte ska värmas?

    SvaraRadera
  70. Gjort den här tårtan flera gånger nu och alla som äter älskar den! Skippar sockret i krämen, tycker bottnarna är söta nog och gillar krämen med mer fräsch än söt smak. /Krista

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...