måndag 27 juni 2011

Strawberry and Vanilla Cake


Puh... Nu har jag äntligen lite sinnesro att bara sitta ner med en thékopp och försöka knappa ner lite text och dela med mig av ett underbart recept. För ni ska veta att jag önskar, och jobbar, på att det ska bli oftare!

Men som så ofta är det mycket runt omkring. I vart fall just nu. Något som märkligt nog oftast inträffar på sommaren. Resten av året löper på i ett lungt, behagligt tempo. Men av någon ogrundlig anledning accelererar tempot sakta men säkert under våren för att nå en kulmen lagom till sommaren och semestern. Ska man inte ta det lungt på semestern? För oss är det full rulle som gäller nu. Födelsedagar, resor, bröllop och förhoppningsvis lite golf avlöser varandra i en strid ström under juli. Mest roligheter så klart men när man ser kalendern blir man "lätt" stressad. Till råge på allt så valde vår bil att gå sönder, mitt ute på en solig landsväg med utsikt över Hornborgasjön, under Midsommardagen. Alltid är det något med det tekniska och bara den blir fixad så är en Malmöresa nästa kalenderstopp senare i veckan.

Som tur är så hinner jag baka, det är min vetil för att stressa av och varva ner. Mitt sätt att få utlopp för lite dold kreativitet. Och sedan jag upptäckt att tårtor inte behöver vara gräddiga monster så är det just detta jag vill baka. Helst hela tiden. Tur att det finns saker och händelser som bör firas lite titt som tätt. Just nu filurar jag lite på vad jag vill ha för smaker på min födelsedagstårta...

Det ni får njuta av idag är vår Midsommartårta. En liten rosa dröm med smak av jordgubbar, vanilj och smultron. Vi hittade ett allderless oplundrar smultronställe på Midsommarafton med massor av härligt söta smultron. Får jag välja mellan smultron och jordgubbar så ligger gubbarna i lä!Strawberry & Vanilla Cake


Bottnar

175 g smör

225g+225g strösocker

6 stora ägg (delade)

2 dl vaniljyoghurt 3%

½ tsk mandelessens

1 tsk vaniljpulver

220 g vetemjöl

3/4 tsk bikarbonat

1 nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered två runda formar som är 20 cm i diameter genom att klä dem med bakplåtspapper eller smöra och mjöla dem.

Rör smör och 225g av strösockret riktigt ljust och fluffigt i en assistent, det tar ca 5 minuter på medelhög hastighet. Tillsätt äggulorna en i sänder och skrapa ner det som samlas på kanterna emellanåt. Tillsätt mandelessens och vaniljpulver. Blanda allt väl.

Sikta samman de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt dem till äggsmeten på låg hastighet. Låt allt just gå samman och tillsätt yoghurten. Låt allt blandas sakta.

Lägg äggvitorna i en annan skål och vispa dem tillsammans med resterande socker ca 10 minuter i maskin tills det bildas toppar som håller formen.

Vänd försiktigt ner marängen i den första smeten och fördela smeten mellan de två formarna.

Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter beroende på din ugn, en sticka ska komma ut torr men se ändå till att inte övergrädda.

Låt kakorna svalna i formarna ca 25 min innan de vänds upp för att svalna helt. (Jag brukar låta mina bottnar svalna under formarna men det är en smaksak).
Strawberry Swiss Meringue Buttercream

4 stora äggvitor

225 g fint strösocker

280 g rumsvarmt smör

1½ tsk vaniljpulver

1 nypa salt

ca 2-3 kapsyler med smultron essens

några droppar röd karamellfärg

ca 2-3 dl jordgubbsmarmelad eller fast jordgubbspuréLägg äggvitorna och sockret i en skål till en assistent. Rör om och värm blandningen övervattenbad tills den når ca 65 grader. Rör hela tiden! (Om du saknar sockertermomter så har blandningen nått rätt temp när sockret är helt upplöst och de börjar kännas het).

Flytta över skålen till maskinen när temperaturen uppnåtts och börja vispa. Vispa tills marängen är helt tjock, glansig och skålen börjar kännas sval, det tar ca 10-15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare och börja tillsätta smöret med en klick i taget under vispning på medelhög hastighet. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Vispa tills blandningen är silkeslen. Det kan se ut som att den skär sig men fortsätt vispa för den rättar till sig igen. Blir blandningen för lös så kan den ställas i kylen ca 15 minuter så smöret får stelna lite innan den vispas slät igen.

Lägg samman tårtan genom att jämna till tårtbottnarna med en kniv, låt dem gärna ligga i frysen ca 20 minuter innan tårtan monteras. Lägg en botten på ett tårtfat, bred på jordgubbsmarmelad och fördela därefter en rejäl klick av smörkrämen. Bred på marmelad på undersidan av den kvarvarande bottnen. Lägg på resterande botten och fördela mer kräm på tårtans överdel och på sidorna med en rak spatel.

Garnera med färska jordgubbar och smultron.


Njut!
9 kommentarer:

 1. Oh, herre min... Vad gott det såg ut!

  SvaraRadera
 2. Blir nog lätt så att man ska försöka klämma in så mycket som möjligt under dessa fina månaderna, och plötsligt är man fullbokad och sommaren försvinner i ett huj!
  En makalöst vacker tårta som du fick till i alla fall, så tjusig!

  SvaraRadera
 3. var hittar man smultron essens till denna makalöst vackra tårta?

  SvaraRadera
 4. Det här var nog banne mig bland det godaste jag sett på väldigt, väldigt länge! Såå fantastiskt vacker! Får se om jag lyckas lika bra när jag bestämmer mig för att ge den en chans, det betvivlar jag... Men MUMS! =)

  SvaraRadera
 5. Tack för alla kommentarer! :-)

  Mina essenser brukar jag köpa hos Essencefabriken på Wallingatan 14 i Stockholm. Tror att det kan finnas essenser på nätet också men jag brukar köpa på mig ett lager när jag är i stan.

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 6. Wow! Den där tårtan ser riktigt god ut. Vilka fina tårtor du gör!

  SvaraRadera
 7. Waow! Tack för tipset.. =)
  Roktigt snyggt och gott.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...