torsdag 2 juni 2011

Amerikansk Morotskaka
Om jag skulle lista mina favorit bakverk så kommer cheesecake säkert ganska otippat på en stark första plats. Det är ingen hemlighet att jag älskar detta bakverk och det ligger recept + bilder på lut att blogga om här för er. Sen finns det också massor av idéer är nedklottrade på papper eller under bearbetning i huvudet.

Men, på andra plats i min favorit-list, kommer deffinitivt morotskaka. Ibland, under vissa omständigheter och vid vissa tillfällen, är det faktiskt godare än en cheesecake. Och det är inte bara de härliga kryddorna i kakan som jag gillar, frostingen är verkligen to die for.

Så på Mors Dag föll mitt val på att omarbeta mitt recept på morotskaka. För även om man är nöjd med ett recept så kan det alltid bli bättre. Och den här gången blev det så. Bra mycket bättre och det här kommer nog vara ett favoritrecept ett tag till här hemma (tills nästa gång det åker på en make over).

Den "nya" kakan blev både tung, lätt och saftig. Bland det tråkigaste jag vet är om en morotskaka bara är luftig, den bör ha en viss "tyngd" och fuktighet i sig. Då är den som godast. Efter att tittat lite för mycket på underbara tårtor på amerikanska bloggar kände jag för att göra något som var lite amerikanskt inspirerat. För att få lite höjd på kakan så gjorde jag den i två delar med både frosting och lemon curd emellan lagren. Dagen till ära fick den även lite dekoration av blommer som jag gjorde i sugarpaste.Amerikansk Morotskaka

ca 10-12 bitar

Kakan

240 g rå-strösocker

4 stora ägg

2 dl matolja (eller annan neutral olja)

185 g vetemjöl

2 tsk kanel

½ tsk malen ingefära

½ tsk malen kardemumma

1/4 tsk malda nejlikor

1 tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

3½ dl finrivna morötter


Frosting

300 g philadelphiaost

125 g rumsvarmt smör

ca 400 g florsocker

skal av 1 citron


samt ca 1½ dl lemon curdSätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla två bakformar som är 20 cm i diameter.

Vispa socker, ägg och olja pösigt med en elvisp eller assistent. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt dem tillsamman med morötterna till äggsmeten. Vispa samman allt snabbt till en smet.

Fördela smeten i formarna och grädda dem i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt kakorna svalna i formen innan de stjälps upp. (Jag brukar låta mina kakor svalna i formen och sedan får de stå övertäcka över natten innan jag lägger samman kakan. Det tycker jag gör att de blir lite extra fuktiga).

Vispa samman färskost, smör och florsocker med en elvisp. Vispa länge (ca 5 minuter) så att den blir riktigt luftig och smidig.

Montera kakan genom att lägga ena bottnen på ett tårtfat bred på lemon curd och sedan ett lager av frostingen. Lägg på den sista bottnen och fördela frostingen åvanpå kakan och på sidorna. (Frostingreceptet är lite tilltaget för jag fick frosting över). Låt kakan stå ca 30 minuter i kylen och dekorera den ev med något fint eller pudra över lite kanel.


Detta får passande nog även bli mitt bidrag till Månadens Sötsak där temat för juni är Utländskt.

14 kommentarer:

 1. vilken underbara kaka! måste testas!

  SvaraRadera
 2. Den ser väldigt god ut! :)

  SvaraRadera
 3. Morotskaka är nog en av mina favoriter (vilket är lite konstigt eftersom det annars nästan alltid är choklad som lockar mig!)- den har allt! Och din amerikanska variant ser helt otrolig ut! Morotskaka deluxe liksom ;)

  SvaraRadera
 4. Så fin, morotskaka är så tokgott, ja cheesecake med :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken fin! Morotskaka är en klar favorit hos mig också, fast jag brukar göra den i långpanna så jag kan frysa in den med glasyr och allt :) Vad smart och gott att du täckt hela kakan med glasyr, oftast ska det ju bara vara på toppen, men det här var festligare :)

  SvaraRadera
 6. Åh den ser verkligen underbar ut! :-)

  SvaraRadera
 7. Så himla fina blommor du har fått till, blir så imponerad av de som kan göra sånt tjusigt!

  Hoppas du får en fin helg,
  Anki

  SvaraRadera
 8. Oj så fin! Gillar att du har frosting även på sidorna :) Jag älskar nog morotskaka mer än cheesecake även om det också är gott! :D

  SvaraRadera
 9. Men å vad smart att lägga frostingen som fyllning också!!! DET ska jag prova. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 10. give me, give me det är ju min favorit kaka :P

  SvaraRadera
 11. Ohh den här måste verkligen testas =D

  SvaraRadera
 12. Gud vad fin den blev. Den lägger jag te i min "attbakalista" Ser riktigt saftig och god ut!!

  SvaraRadera
 13. I Norge har den en bagerikedja, minns nu inte vad den heter men de har en underbart god o hög morotstårta man kan köpa i bitar. Där har de tre bottnar och frosting emellan. Smaken blir ju densamma men det ser så fint ut!

  Elisabet Aase
  Malmö

  SvaraRadera
 14. Alla dina kakor ser helt fantastiska ut. Ska börja och baka några av de .

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...