fredag 10 juni 2011

Fransk Löksoppa





På plats hemma igen efter ett härligt mini-break i Stockholm. Lite roliga små baksaker fick följa med hem i väskan och annat skoj hanns också med. Dessvärre regnade större delen av min shopping bort i ett rejält åskväder. Inte att jag misstycke. En lång lunch och en fika med regn smattrande mot markiser är mysigt det med. Med i bagaget kom också en rejäl dos inspiration. Många små lappar med nedklottrade idéer ligger här och där och börjar föras in i min lilla bok med "att göra saker". Två projekt är redan igång ute i köket och jag hoppas att tanken kommer ut på ett bra sätt också.

Och det är så skönt att komma bort ibland och få lite stor-stadspuls. Tror inte att det är en hemlighet att jag saknar storstadsliv. Skara är sött och det var härligt att växa upp här, men det är i ärlighetens namn rätt trist med småstäder i längden. Innerst inne är jag en stor-stadsmänniska. Även om jag gillar landet och småstäder så kommer ledan och känslan av att "är-detta-allt" till slut över mig.

Ni ska inte behöva läsa om mina funderingar kring detta med småstad kontra storstad. Men det kommer ofta över mig när jag kommer hem från Stockholm eller någon annan storstad. En sorts saknad och så känslan av Skaras litenhet.

Jag hade tänkt att blogga om en underbar cheesecake som jag gjorde för ett tag sedan. Men, tyvärr, bilderna är rent utsagt urkassa. Vet inte om det är kameran som är på väg att ge med sig. Den har ju sina begränsningar, det vet jag, men bilderna har ändå blivit ganska bra. Tills nu. Nu har allt fler bilder kommit ut sämre än tidigare, ovsett om objektet är mat, barn eller natur. Lite frustrerande och jag hoppas att det bara varit en tillfällig svacka. Så just det här cheesecake-receptet får vänta lite. Jag har bitar av den i frysen och ni får förhoppningsvis fina bilder på en bit sen när den är tinad och fotograferad med större framgång än vad det blev nu.

Istället får ni en underbar löksoppa att trösta er med i regnet. För här öser det ner! Och det är mysigt. Riktigt mysigt och en bra ursäkt att få laga en värmande soppa, även på sommaren.




Fransk Löksoppa
(2-3 pers son huvudrätt, 4-6 pers som förrätt)


6 gula lökar

ca 20 g smör

3 vitlöksklyftor

1 dryg msk vetemjöl

1 dryg dl torrt vitt vin

7½ dl vatten

2 msk grönsaksfond

2 msk oxfond

1-2 msk färsk hackad timjan

1 litet lagerblad

3 salviablad

½-1 tsk hackad färsk rosmarin

salt och peppar


dagsgammal baguette

riven ost (gärna gruyère)



Skala och skiva den gula löken fint. Hetta upp en kastrull på starkare medelvärme och smält smöret. Bryn löken så att den blir brun och karamellieras fint. Den skall bli riktigt gyllene och mjuk.

Sänk värmen när löken känns färdig. Pressa ner vitlöken, rör om. Strö över vetemjölet och rör runt. Tillsätt vinet och rör ut lökblandningen i detta.

Tillsätt övriga ingredienser och låt soppan sjuda under lock ca 40 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skiva baguetten och rosta den lite lätt i ugnen. Ha kvar ugnen på ca 225 grader. Bottna ugnsfasta soppskålar med en baguette skiva, fyll på med soppa. Stick sedan ner 3-4 baguetteskivor i soppan och strö över rikligt med riven ost. Ställ in skålarna i ugnen och låt soppan gratineras tills osten smält och fått lite färg.

Strö över lite färsk timjan och servera direkt. Akta bara de heta skålarna!



Bon Appétit!


4 kommentarer:

  1. Ser gott ut, receptet på cheesecake ser jag framemot då jag älskar cheesecake :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, tänk, ibland längtar man nästan efter dåligt väder på sommaren så man kan kocka till lite mer "rejäl" mat. Soppa värmer gott.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Mmm det var längesedan jag gjorde fransk löksoppa :) Vad fick dig att göra det i juni? För mig är det typisk höstmat nämligen. Men nu när du skriver om det så blev jag sugen!

    SvaraRadera
  4. Just därför att jag blev sugen på det :-) Det är höstmat för mig med men får man ett sug efter något så faller jag för det. Sen hade de gjort det på MasterChef the professionals någon dag tidigare så det låg i bakhuvudet. Men löksoppa går alltid ner hos oss!

    //Louise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...