torsdag 16 juni 2011

Het Scampi med Jordgubbssalsa




Så här i sommartider är det säkert många som passar på att bjuda hem nära och kära på en middag. Lite grillat, lite prat och bara umgås. Så där härligt casual som man göra på sommaren med varma sköna kvällar och ledighet.

Jag kan erkänna en sak. Vi grillar ytterst sällan hemma hos oss. Varför vet jag egentligen inte. Antagligen för att det är lite bökigt och stökigt. Samtidigt så är det ju ruskigt enkelt. Vi får nog ta och bättra oss på den punkten. För grillat är godast, på sommaren. Jag gillar den härliga smaken man får av kolgrillat och det får gärna vara lite mörkt i kanten.

Men i väntan på att grillen ska bli varm så kanske man vill ha en liten fördrink och något gott att mumsa på. Då kan jag verkligen rekommendera de här heta räkorna. Vill man tillaga dem på grillen så går det så klart lika bra som att köra dem i stekpannan, bara var lite vaksam så att de inte blir för tillagade.

Pricken över i:et här är den friska salsan, som även är väldigt god till en grillad köttbit tillsammans med en kall vitlöksås. Så fruktigt friskt och gott! Eftersom jag är i tipsar tagen så ska ni få två tips till!

En mycket god fördrink, särskilt nu till sommaren, är den mousserande rosén Segura Viudas Rosé. Den har en härligt pärlande frisk smak och passar verkligen perfekt till den här lilla tapasrätten.

Tips nummer två är att byta ut scampin mot stekt halloumi eller en liten bit fetaost. Lika gott det och perfekt att bjuda veggisar på.


Nu ska jag fortsätta med att förbereda kvällens middag. Vem vet, kycklingen kanske landar på grillen i slutändan!



Het Scampi med Jordgubbssalsa


12 st scampi

ca 3 cm färsk ingefära

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk sambal oelek

olivolja + smör till stekning

salt och peppar


Jordgubbssalsa

ca 15-20 jordgubbar

1 liten rödlök

ca 4-5 msk hackad färsk koriander

saft + skal av ½ lime

olivolja

salt och grovmalen svartpeppar



Börja med att förbereda salsan.

Snoppa jordgubbarna och tärna dem fint. Skala och hacka den röda löken riktigt fint. Blanda samman jordgubbar och lök i en skål. Pressa över limesaft och tillsätt limeskalet. Ringla över lite olivolja och blanda ner hackad koriander. Smaka av med salt och peppar.

Skala scampin men låt den yttersta delen av stjärten sitta kvar. Skär ett grunt snitt längs med ryggen och plocka ut tarmen.

Skala och strimmla ingefäran fint. Pressa ner vitlöken i en liten skål och blanda den med ingefära samt sambal oelek.

Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör. Stel scampin tillsammans med de färska kryddorna till räkan är rosa och fin. Salta och peppra lite lätt och ta upp räkorna ur pannan.

Lägg upp scampin på en liten tapas tallrik och toppa med salsa samt lite färsk koriander.

(Som alternativ serverade jag några av tilltuggen i små strutar. Strutarna gjorde jag av halverade kinesiska pannkakor som jag hettade upp snabbt i en stekpanna och sedan formade till små strutar).


5 kommentarer:

  1. Jordgubbssalsa? Åh vad spännande,har aldrig ens tänkt tanken!

    SvaraRadera
  2. Gott med scampi men jag älskar stekt halloumi och äter det ofta.

    SvaraRadera
  3. Den salsan måste man ju bara prova, så gott att använda jordgubbar i maten!
    Och vinet har du alldeles helt rätt i, ett så gott sommarvin!

    Hoppas du har en härlig helg,
    Anki

    SvaraRadera
  4. Ser smaskens ut! Men jordgubbssalsa... måste ju bara prova!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...