tisdag 20 april 2010

Pannacotta med gräslök och löjrom





Ibland blir man förvånad. härom dagen var en sådan dag för mig. Utan minsta lilla insats från mig, i orensade rabatter och helt överraskande växte min lilla kryddträdgård upp efter en vinterslummer. Numera, i rensade rabatter, växer sig gräslök, blad- och kruspersilja, timjan och salvia sig frodiga för att snart, snart kunna komma till användning. Hur min rosmarin buske mår kommer nog också att visa sig snart men jag hoppas att även den överlevt all snö som legat här i vinter.

Det var ändå en liten upplevelse att rensa i den rabatten för kryddofterna från fallna blad spred sig och det luktade lite av provance för en stund i min lilla täppa. Ljuvliga dofter som väckte smakminnen och funderingar på vad vården faktiskt för med sig.

Jag gillar inte trädgårsarbete, det där eviga rensandet i rabatter för att det ska växa några fina blommor vars öde ändå är att bli bete för rådjuren som huserar här om nätterna. Nej, det känns bara onödigt. Men att få kryddor och grönsaker att växa, det är något annat. Helt plötsigt känns det som om jag lyckas åstad komma något (och hittils har allt sådant klarat sig från de där hemska blomätarna) och tanken att ersätta blomrabatter med grönsaksrabatter pockar allt mer. Potatisblommor och gräsloksblommor är ju också blommor ;-)

Men för att återkomma till gräslök så är det en av mina favoriter bland det kryddgröna. Kan bero på att jag älskar lök i alla former och gärna äter några strån bara för att det är så gott men också för att denna krydda är så användbar. Oumbärlig till matjesillen på Midsommar, ruskigt god i potatissallader eller nedklippt i vanliga sallader. I kalla såser till rökt fisk eller räkröror. I soppor fungerar den också bra och testa att göra en gräslökspesto med västerbottenost och hasselnötter till den grillade laxen, mums!

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept som jag ursprungen hittat på Arla och som är en perfekt liten förrätt året om som går alderless utmärkt att förbereda.





Gräslökspannacotta
med Löjrom



8 personer
  • 8 gelatinblad
  • 2½ dl mellangrädde
  • 1½ dl matyoghurt
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl hackad gräslök
  • 50 g löjrom (eller röd stenbitsrom)
  • ca 150 g räkor med skal
  • lite finhackad rödlök
  • citronskivor

Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och dra av den från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vatten och krama ur dem lite. Lägg ner dem i grädden och låt dem smälta. Rör sedan ner matyoghurt, salt, peppar och gräslök. Häl upp smeten i 8 små runda formar eller glas. Låt dem stelan i kylen minst 4 timmar, eller över natten.

Innan servering garneras pannacottorna med en klick löjrom, toppas med lite hackad rödlök, några skalade räkor, en halv citronskiva samt några strån gräslök.

2 kommentarer:

  1. Hej. Snygg blogg:-) På Hambergs gjorde vi en likande, men hade där lika delar grädde, gräddfil och yoghurt... är också riktigt gott att ha i lite västerbottensost eller ansjovisspad i den varma grädden tillsammans med gelantinet, ger en fin extra sälta.

    SvaraRadera
  2. Tack :-)

    Har faktiskt prövat med västerbottenost en gång på jobbet men det blev nog lite för mycket av den varan då för ostsmaken tog över. Får testa igen till Valborg.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...