fredag 16 april 2010

Gratänger





Magsjukan har även idag hållt detta hushållet i sitt grepp och jag kan ärligt erkänna att det börjar bli lite tröttsamt. Inspiration för matlagning infann sig inte riktigt så det fick bli en pizzautryckning från maken. Mycket gott och med barn som börjar bli lite piggare så börjar det kännas lite mer inspirerande att handla hem något gott att laga till imorgon kväll istället. Vad det blir får vi se efter lilla shoppingturen på stan imorgon. (Då med verklig betoning på "lilla" för Skara är sannerligen inte stort men lite finns det ändå att titta på).

Men visst finns det goda rätter att laga till även om man kanske inte har den bästa inspirationen, om skåpen är relativt tomma, om det hopar sig rester i kylskåpet eller om man måste förbereda något i förväg. Något som tillhöra mina absoluta favoriter i matlagningsväg. Jag tänker på gratänger. Det är märkligt att gårdagens överblivna pasta och köttfärssås tillsammans med förrgårs kokta grönsaker kan smaka så bra i en form som varit inne i ugnen tillsammans med en ostsås eller bara lite riven ost. Det är enkelt och blir i 9 fall av 10 ett riktigt gott slutresultat.

Bland mina gratängfavoriter finns denna enkla låda som helt enkelt består av överbliven köttfärssås som drygats ut med rivna rotfrukter och sedan blandats med pasta. Överdraget och gratinerat med en ostsås så får man en ny rätt med helt nya smaker av rester.

Men det finns verkligen hur många goda gratänger som hellst! Ni kommer få ta del av en hel del av mina favoriter framöver när de tillagats här hemma men idag bjuder jag på ett lite annorlunda recept på Tacogratäng med fläskfilé. Receptet kanske låter lite märkligt men det är riktigt gott och kanske en återkommande variant för fredagsmyset?



Tacogratäng
med Fläskfilé


4 personer
  • 600 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 1 påse tacokryddmix
  • 1 liten burk ananasringar
  • 3 tomater
  • 200 g nachips
  • ca ½ tsk salt
  • lite cayennepeppar
  • 275 g naturell mjukost
  • 1 burk tacosås (230 g)
  • 2 dl riven västerbottenost

Sätt ugnen på 225 grader. Putsa fläskfilén och skär den i ganska tunna strimmlor. Bryn i smöret och strö sedan över kryddmixen. Stek en kort stund och dra av från värmen. Rör ner mjukosten och tacosåsen. Låt ananasen rinna av och skär den i mindre bitar. Tärna tomaterna.
Lägg nachipsen i en smordungnsfast form och fördela köttröran över chipsen. Strö ananasbitar och tomattärningar över röran. Fördela den rivna osten över gratängen och ställ in den mitt i ugnen. Gratinera ca 10-15 min, tills osten smält och fått lite fin färg.
Ta ut och servera med en klick gräddfil, en sallad med tex isbergssallad, majs, röd lök och avocado samt eventuellt lite extra tacosås.

1 kommentar:

  1. Så länge shoppingturen innefattar Potatisboden så är allt ok:-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...