lördag 24 april 2010

Pannkakor


Något bland det godaste som finns och som framkallar varma barndomsminnen hos mig (när de görs "rätt") är pannkakor. Det intressanta med denna enkla och ack så goda rätt är att allas pannkakor smakar olika. Jag tror inte jag fått pannkakor hemma hos någon som smakat lika, trots att recepten som används kan vara identiska. Det är rätt intressant. Däremot så brukar de smaka lika varje gång någon gör dem, men att försöka efterlikna någon annans - det är svårt.

Min farmor gjorde fantastiskt goda pannkakor och jag brukade ibland åka hem till henne enbart för att jag visste att hon då skulle steka några till mig (ja, självklart ville jag träffa henne också men pannkakorna var en stor bonus!). Inga andra jag smakat har varit i närheten av hennes (ledsen, mamma) och de är godast med hallonsylt till.

Som tur var lärde hon mig att göra dem på sitt vis innan hon gick bort och det är jag evigt tacksam för. På min tunga så smakar mina pannkisar precis som hennes och med tiden har jag lärt mig att det inte finns någon genväg till goda pannkakor. Tid, gjutjärnspanna och extra saltat smör, det ger de bästa och godaste pannkakorna!

Pannkakor
(som min farmor gjorde dem)

Ett stort lass!
  • 6 dl mjölk (gärna standard)
  • drygt 3 dl mjöl
  • ½ tsk salt
  • ½ dl socker
  • 3 ägg (rumstempererade)
  • äkta smör till stekning
Mät upp 4 dl mjölk i en skål. Tillsätt mjöl, salt och socker och rör till en jämn smet. Tillsätt resterande mjölk och rör allt slätt. Låt nu smeten vila i rumstemperatur minst en timme. Tillsätt sedan äggen och rör till en smet som bör vara lite små "tjock" i konsistensen. Hetta upp en väl använd gjutjärnspanna, av nostalgi använder jag en liten och inte en stor. Smält en klick smör och häll i lite av smeten. Låt seten rinna ut men helst inte ända ut till kanten, det är godast om kasterna får bli lite krusiga. Vänd när smeten börjat stelna.


Jag föredrar att ha pannan relativt het så att pannkakorna får lite färg och smak. Servera med det du tycker är godast, själv föredrar jag hallonsylt eller lite smör som får smälta över dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...