fredag 23 april 2010

Tiramisù och fredagsmys
Äntligen fredag och dags för fredagsmys... Reklamen som satt sig som en liten etsning i de flestas hjärna. Och fredagsmys brukar ju för de flesta innebära att man äter lite extra gott. Men samtidigt är ju fredag en helt vanlig arbetsdag och det kanske inte alltid man hinner eller orkar laga till en fancy middag. Och det är väl det som är just fredagsmyset, att maten är enkel. Tacos toppar ju sedan flera år tillbaka listan svenska folkets fredagsfavorit men plockmat i olika former tar också allt större plats. Och visst hör ju också en god efterrätt till en mysig fredag? Trots att man kanske inte alltid orkar fixa i ordning en.


Förra fredagen var Glenn Strömberg på besök i Skara för att promota sin mat collection som innehåller en massa italienska godsaker. Allt i från pasta, pizzabottnar, såser etc till olika typiska italienska desserter som semifreddo och tiramisù finns nu att köpa hem för en liten italienskafton på svensk mark. Nu missade jag tyvärr själv besöket från fotbollsspelaren själv men de små glasen med tiramisù såg så lockande och söta ut att jag var tvungen att testa dem. Och de var riktigt goda. Lagom stora som en avrundning på en godmiddag och mycket kaffesmak. Jag uppskattade väldigt den lilla kaffesirapen som låg i botten på glaset och som satte smak på mascarponen mot slutet. När man inte hinner eller har alla saker hemma för att göra en egen tiramisù så är de här små läckerheterna ett ess i rockärmen!

Nu brukar jag i och för sig göra tiramisù själv i vanliga fall när jag bjuder på det och eftersom det här är en matblogg så ska jag bjuda er på mitt favoritrecept på denna lilla "pick me up". Som med de flesta andra recept finns det ett otal recept att välja från men detta får nog räknas som min favorit.Tiramisù


8 personer


  • 3 ägg
  • 1,25 dl florsocker
  • 250 g mascarpone
  • 4½ dl starkt kaffe
  • rom (eller konjak) efter egen smak
  • 200 g savoardikakor
  • kakao

Vispa äggulorna och sockret pösigt. Blanda ner mascarnonen till en slät kräm. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mascarponekrämen.
Häll lite rom i det nästan avsvalnade kaffet (smaka av så det inte blir för starkt). Doppa kexen i det, ett i taget. Lägg hälften av kexen i botten på en form och bred över hälften av mascarponeblandningen. Lägg på ett nytt lager kex och toppa med resterande ostblandning. Förvara övertäckt i kylskåp 5-6 timmar. Pudra över kakao strax innan servering.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...