måndag 26 april 2010

Muffins som på café
Att fika ute på café är verkligen en härlig sed vi i Sverige (äntligen) annamat från kontinenten. Tänk att vi för bara något decenie sedan inte satt på caféer med en latte och muffin eller en grillad foccaia. Lite märkligt när man tänker på det eftersom det nu är något man gör mer eller mindre regelbundet.

Det är nästan så att man blir lite nostaglisk när man tänker på hur det var "förr", innan cafékulturen etablerades. När man gick på kondis och drack kaffe eller läsk och åt bakelse. Inte något mer exotiskt än mjöl eller grädde att hälla i sitt kaffe. Inga lattar, macciatos, smakessenser eller espressos. Bara vanlig "fika" precis som idag, bara lite annorlundare och med mer att välja på.

Tiden innan cafékulturen var en muffins för mig en ganska platt och småtrist liten kaka. En mini-sockerkaka som man bakade efter receptet i hemkunskapsboken (som ju just var sockerkaksreceptet). Men nu... Nu finns det verkligen MASSOR av recept på muffins, cupcakes i alla tänkbara former och smaksättningar.

Jag har länge letat efter ett recept på en lite "tyngre" muffin, som de på café. Många recept har testats, ändrats och ratats eller lagts till högen "bra luftiga muffins". Men ingen har riktigt varit som jag velat. Tills i går! Äntligen hittade jag rätt proportioner på ingredienserna och de blev goda härliga, höga muffins, precis som på café.
Muffins


12 st stora


 • 7 dl mjöl
 • 3 ägg
 • ½ tsk salt
 • 3 tsk bakpulver
 • 2½ dl mjölk
 • 250 g smör
 • 3½ dl socker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • blåbärssylt/hallonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Sätt stora muffinsformar i etvå muffinsplåtar för 6 stora muffins, eller som jag gjorde här, gör en egen form av bakplåtspapper 15x15 cm och sätt i en med 12 hål.

Vispa rumstempererat smör och socker poröst i en skål. Vispa ihop ägg och mjölk i en anna skål. Rör ihop smör blandningen med äggblandningen. Blanda mjöl, salt, vanlijsocker och bakpulver och rör ner detta i smör/äggsmeten. Fördela i formarna. Lägg en klick sylt i mitten av smeten. Sätt in i ugnen och grädda ca 20-30 min, eller tills en sticka känns torr.

3 kommentarer:

 1. Så underbart läckra!

  (En av bakpulverangivelserna ska nog bytas mot antal ägg i ingredienslistan dock?)

  SvaraRadera
 2. Min sylt sjunker alltid ner till botten och blir inte alls så här fina... :-( tips?

  SvaraRadera
 3. Jättegoda! Tack för receptet :) /Krista

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...