fredag 30 april 2010

Våfflor
Glad Valborg, sista april eller vad ni säger i er landsände! Sista dagen på den långa vintern är här och ikväll är det dags att fira ut vinter halvåret och in våren. Och vilken vår det har blivit! Björkarna här utanför mitt fönster börjar bryta av i gulgrönt. Vtsippor, blåsippor, tulpaner och allsköns blommor sprider färg bland buskar som dag för dag blir allt grönare. En underbar vår har redan trätt in och den snötyngda vintern är redan glömd.


Hos oss innebär Valborg, bland mycket annat, att sommargården Planteringen öppnar. En mysig liten sommargård där man på eftermiddagrna kan fika, leka eller bara umgås. Förutom att de säljer Klings glass på behörigt avstånd från vårt hus så har det varje torsdag våffeldag. Och våfflor är gott. Vi har börjar göra det ganska ofta här hemma eftersom barnen gillar det men nu i sommar ska jag försöka få igång en liten sommartradition med våffeltorsdag på Planteringen.
Våfflor är väldigt tacksamma att variera. Man kan servera dem som förrätt, fika, efterrätt, kvällsrätt och även som huvudrätt. Allt beroende på vad man väljer att lägga på dem. Det behöver inte vara grädde, sylt eller bär till eb våffla. Lite extra salt i smeten ger lite saltare våfflor som passar ypperligt just till förrätter eller huvudrätter. En våfla serverad med klick cremè fraiche, hackad röd lök och massor med löjrom är både enkelt, snyggt och gott. Kanske kan det vara ett alternativ att servera matjesillen på en våffla tillmidsommar tillsammans med skivad färskpotatis, gräddfil och klippt gräslök? Eller varför inte lägga skivad kycklingfilé som stekts i tackokrydda på guacamole och toppa med tärnad tomat, skivad rödlök och salsa till fredagsmyset. Variationen är oändlig!

Våffelrecept finns det verkligen massor av och vad man föredrar är en smaksak. Frasvåfflor menar vissa är det godaste men jag tycker om när de är lite mjukare och "tjockare". Men, frasvåfflor kan också vara gott och ska man göra smeten själv tycker jag att det blir absolut bäst att bland ut den med vichyvatten.

För goda frasvåfflor vispar du ihop en slät smet av 2½ dl iskallt vichyvatten, 3 1/4 dl vetemjöl och 1/4 tsk salt. Vänd sedan varsamt ner 4 dl hårt vispad vispgrädde. Hetta upp laggen och pensla den med smält smör innan våfflorna gräddas. Ska de inte serveras direkt bör våfflorna inte staplas på varandra eftersom de mjuknar utan lägg dem i så fall var och en på galler tills precis innan servering. (Ger ca 8 våfflor).

Goda, mjuka och lite tjockare vardagsvåfflor får du istället genom att blanda 2½ dl mjölk och 1 dl vatten i en skål. Tillsätt 3½ dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver och nästan ½ tsk salt. Rör smeten klumpfri och tillsätt ytterligare 1½ dl iskalltvatten samt 1-1½ dl smält smör. Grädda våfflorna i ett välsmort och hett våffeljärn och ät dem helst nygräddade. (Ger ca 8 våfflor).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...