fredag 26 juni 2009

Tzatziki med dillOm du frågar mig så är just tzatziki det ultimata tillbehöret till det mesta man äter på sommaren. Färskpotatis, grillat kött eller fisk, grönsaker, lite gott bröd... Det mesta lyftas av denna enkla men ack så goda röra.


Just den här varianten på tzatziki är min favorit sedan jag pluggade i Uppsala. Jag hade en grekrestaurang nära min lägenhet och deras tzatziki var bland det bästa de hade på menyn. "Hemligheten" var att den innehöll lite dill och det gör även min. Testa, för det lyfter såsen!

På den gamla goda tiden (början av detta sekel) gjorde jag röran på vanlig 3% yoghurt som jag lät rinna av över natten för att den skulle bli krämig. Numera kan man hoppa det över det steget och köpa medelhavsinspirerad matyoghurt eller turkisk yoghurt istället. Smidigt och betydligt enklare!Tzatziki
med dillDu behöver;
 • 5 dl matyoghurt
 • 1 gurka
 • 2 vitlöksklyftor
 • salt och peppar
 • 1 tsk olivolja
 • 1 skvätt citronsaft
 • 1 liten knippe finhackad dill
Dela gurkan på mitten och ta ur kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grövsta sidan av rivjärnet. Lägg rivet i en sil, salta och låt det rinna av ordentligt. (Saltet gör att gurkan vattnas ur ordentligt.)
Blanda yoghurt, gurka, pressad vitlök, olivolja, citron och dill i en skål. Smaka av med salt och peppar. Låt den gärna stå och dra sig i kylskåp ett par timmar innan servering.
Drissla över lite extra olivolja, strö över lite dill och toppa gärnamed en svart oliv innan servering.

8 kommentarer:

 1. I en grekisk kokbok som jag har finns ett recept på tzatziki som jag aldrig vågat ge mig på. I vanlig ordning består ingredienserna förstås av yoghurt, vitlök, gurka, vinäger och salt... och hör och häpna 500 g smält smör(!!) Sedan ska det hela stå i kylskåpet en timme.

  SvaraRadera
 2. Wow!
  Ja, det var nog det märkligaste recept jag sett också. Smör har jag faktiskt aldrig sett som ingrediens, även om jag också sett en del mycket märkliga saker som grekerna tydligen tar i....

  Du får testa och rapportera hur konsistensen blev med så mycket smör ;-)

  SvaraRadera
 3. snaka om att du har vunnit mitt hjärta med dina fantastiska recept;)

  SvaraRadera
 4. hej råkar du ha recept på indiska(jalebi)

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym!

  Tyvärr har jag inget recept på jalebi, visste inte riktigt vad det var även om jag älskar indisk mat och "bakverk". Så jag googlade och hittade det här receptet, http://indianfood.about.com/od/specialoccassionrecipes/r/jalebi.htm

  Lät riktigt gott och känns som något jag måste testa! Så tack för tipset :-)

  //Mvh Louise

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...