söndag 7 juni 2009

Filé i Grönpepprig Boursinsås




Som de flesta andra har min kära mor en reportuar av "bjudmat", ganska ofta brukar hon pröva nya rätter, men de gamla favoriterna återkommer dock emellanåt. En rätt som hon gjort relativt ofta och som är lika god varje gång är Fläskfilé i boursin- och grönpepparsås. Väldigt god till det mesta men speciellt till potatisgratäng eller hasselbackspotatis, om du frågar mig.

Med denna rätt i bakhuvudet köpte jag för ett tag sedan boursinost (som är en fransk färskost med mycket vitlökssmak). Eftersom sommaren fortfarande lyser med sin frånvaro kändes denna, lite mer höstliga rätt, perfekt för middag ikväll. Fläskfilé fanns dock inte i vår frys just nu, men det gjorde inte så mycket. Det är alltid kul att pröva gamla recept med lite nya ingredienser. Frysen kunde idag erbjuda kycklingfilé eller quornfilé och valet föll ikväll på quorn. Och trots att jag inte kom ihåg hela receptet utan gjorde lite på fri-hand så blev det mycket lyckat!

En fördel med denna rätt, som bidrar till att det är en bra bjudrätt, är att man kan förbereda allt fram tills att formen ska in i ugnen. Sådan mat tycker jag är perfekt att bjuda på!


Filé i Grönpepprig

Boursinsås


Du behöver till 4 personer;

  • 2-3 fläskfiléer (alt 8 quorn- eller 4 kycklingfiléer)
  • 2 boursinostar
  • 4-5 dl grädde (ta lite mer grädde om du vill ha sås till tex pressad potatis eller pasta)
  • ½-1 msk grönpeppar
  • lite soya
  • 1 msk kycklingbuljong
  • salt och peppar
  • ½ dl persilja
Putsa och skiva fläskfilén. Bryn filéerna och salta samt peppra dem. Lägg dem i en ugnsfastform. Mosa ihop osten med en skvättgrädde, några stänk soya samt krossad grönpeppar. Klicka ut ostmassan på filéerna. Rör ut resterande grädde med lite steksky samt kycklingbuljong. Slå det i formen. Sätt in i 225 graders ugn, ca 20 min.
Servera med tex potatisgratäng, pasta, hasselbackspotatis, pressad potatis eller ris och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...