lördag 13 juni 2009

Macarons med Hallontryffel


Att regn är helt fel väder att göra maränger i, det vet jag. Men igår var vädret så ruskigt tråkigt och receptet med de fina bilderna från Elle Mat & Vin stirrade på mig för femtio-elfte dagen i rad så kände jag mig manad. Macroner skulle bakas oavset vad. Särskilt intressant tyckte jag det var att man i receptet valt att använda mandelmassa istället för mald mandel, det lät verkligen som en intressant genväg.

Och de blev verkligen jättegoda! Men att låta bakandet vänta till en dag när det inte regnar skulle nog göra dem snäppet bättre eftersom marängsmeten trots allt spelar en viktig roll för dess konstistens. Och att göra maräng när det regnar är en regel som verkligen bör följas...

Receptet i Elle hade svarta vinbär i tryffeln, låter urgott, men i brist på det fick jag ta det som fanns i frysen vilket var skogshallon. Tyvärr blev det mest saft när jag passerat hallonen och nästa gång kommer jag välja bär som ger lite mer puré eftrsom tryffeln blev lite för ovillig att stelna. Men man lär sig av sina misstag och nästa gång jag gör dem kommer det att bli som det är tänkt! (Hur goda som helst blev de ändå!)


Macarons
med Hallontryffel

1+1 äggvita

150 g mandelmassa

50 g + 50 g florsocker (drygt 1½ dl totalt)

några droppar röd hushållsfärg



125 g vitchoklad

½ dl hallon (eller andra bär som tex blåbär, svarta vinbär, jordgubbar)

2 msk vispgrädde


Arbeta in den ena äggvitan lite i taget i mandelmassan med en gaffel. Blanda i 50 g flosocker. Vispa den andra äggvitan fluffig och tillsätt sedan resterande florsocker lite i taget och vispa tills det blir ett fast skum. Vänd ner marängen lite i taget i mandelmassesmeten. Blanda i några droppar hushållsfärg och vänd försiktigt ner dem i smeten.


Spritsa eller klicka ut rundlar stora som femkronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten ca 1 timme. Det gör att ytan torkar och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 150 grader och grädda kakorna i nedre delen 10-12 min. Låt dem svalna på pappret innan de försiktigt lossas.


Finhacka chokladen. Mixa bären med en mixerstav. Koka upp purén med grädde i en liten kastrull. Dra av den från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält och låt den svalna i rumstemperatur över natten eller i kylskåtet ca 30 min.

Spritsa tryffeln på hälften av macaronerna och lägg på de andra som ett lock. Kakorna håller sig ca 3-4 dagar i rumstemperatur men går också att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...