måndag 28 mars 2011

Ljuvliga Citronbiskvier



Det är en härlig tid som ligger framför oss nu. Våren börjar smått spira med snödroppar i rabatter coh videkissar på träden. Mina röda tulpaner börjar att leta sig fram ur jorden och det är allmänt ganska småmysigt här i vårsolen.

Samtidigt som vi kommer längre och längre in på det nya året så närmar vi oss Påsken. Nästa stora "mathögtid". Och för mig så är nog Påsken den stora isbrytaren. Det är den tid då vi överger vintern och istället går in våren och sommaren. Därför förknippar jag nog Påskmat med ljus mat och mycket primörer. Ägg så klart, rosa lax, ljusa såser med örter, ung-lamm och kycklingar, sparris, rädisor och massa annat gott. Och given gäst är så klart citronen, både på matbord och i bakverk samt godis.


Och citronens tid är verkligen nu. Nu är de gula frukterna riktigt goda och inte så trorrt livlösa som de varit ett tag under vintern.


Bland mina favorit bakverk måste man nog räkna in biskvier. Bottnen får gärna vara lite mjuksega, absolut inte trist och övergräddad som man tyvärr råkar ut för ibland. Och smörkrämen härligt lent luftig och inte för mäktig. En kombination som kanske inte är helt lätt att lyckas med själv hemma. Men tar man sig bara den lilla stunden extra att vispa smöret ordentligt så är det faktiskt riktigt lätt att göra egna biskvier hemma. Det är kanske inte det snabbaste bakverk man kan göra eftersom det är en del moment, men det blir så otroligt gott. Mycket godare än köpta och ett lätt sätt att imponera på fikagäster.


Eftersom citron är väldigt gott och biskvier är minst lika goda så kan bara en citronbiskvi få full pott! De här biskvierna fick den rätta brytningen mellan sött och syrligt så att inget tog överhand och blev för dominerande. Hur gott och sött som helst till Påskfikor.


Citronbiskvier

12 st


Botten

285 g mandelmassa

1 äggvita


Fyllning

150 g rumsvarmt smör


1 äggula

2½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

skal och saft från ½ citron


Topping

200 g vit choklad


Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och arbeta samman den med äggvitan till en ganska tjock smet. Tillsätt lite vita i taget och rör ordentligt mellan varje tillsatts.

Spritsa eller klicka ut massan till 12 runda bottnar på en klädd bakplåt. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter, eller tills bottnarna fått en fin, lagom brun färg. Låt bottnarna svalna lite innan de lossas från pappret och lägges att kallna på ett galler med den platta sidan upp.

Lägg alla ingredienser till fyllningen, utom citronsaften, i en bunke och vispa ordentligt med en elvisp så att det blir en vit, luftig massa. Tillsätt lite citronsaft pö om pö under fortsatt vispning och smaka av så att det blir rätt styrka.

Bred på smörkrämen på helt kalla bornnar så att det blir lite toppigt. Lägg på en bricka och ställ i kylen att stelna ca 30 minuter.

Smält chokladen till toppingen över ett vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen och låt dem stelna i kylskåp.



13 kommentarer:

  1. åh, jag älskar biskvier! Det var inte längesedan jag bakade de traditionella, men de här ser ju otroligt goda ut, det får kanske bli att jag provar detta recept nästa gång! Och vit choklad på toppen! mums =D

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt fina! Ska ut och inhandla mandelmassa sen ska det bakas ;)

    SvaraRadera
  3. Vad gott det ser ut!

    Fin blogg du har här!

    Många goda recept!

    Kryddan

    SvaraRadera
  4. Så gott med citronbiskiver, skönt med lite andra smaker än den vanliga chokladen (även om den också är god)!

    SvaraRadera
  5. Åh jag älskar citronbiskvier! Fina bilder :)

    SvaraRadera
  6. WOW vilken underbart fin, ljus och färgrik blogg. Gillas mycket och ska kollas ofta från och med nu när jag hittade hit. =)

    SvaraRadera
  7. Jag älskar citronbiskvier, det är mycket godare än chokladvarianten tycker jag! Dina ser helt perfekta ut. Mmmm...

    SvaraRadera
  8. gjorde med mörk choklad för ville inte att de skulle smaka för "sliskigt" och det blev perfekt!! gick även bra att dubbla receptet utan att dte smakade för mkt ägg osv :)

    SvaraRadera
  9. Hej! Jag älskar dessa smarriga, lyxiga biskvier! Jag har bakat de flera gånger, och nu ska jag baka 60 st till min systerdotter dop! Jag garnerar de med gula sockerpärlo och ätbara fjärilar! Underbart recept! 😍
    Maria

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...