tisdag 22 mars 2011

Kalaskakor




Puh! Våren, eller snarare blåsten, tar verkligen på en. Istället för att få in blogginlägg på godsaker och härliga maträtter, som jag verkligen vill dela med mig av, så har dagarna till större delen tillbringats utomhus (och trötta kvällar i soffan). Inte helt fel när man lyckas hitta en plats i lä och solen kittlar lite gott på näsan. En bra bok, snällt lekande barn och en kopp gott kaffe och min lycka är för en bra stund är gjord.

Eftersom jag anar att det är vi är fler som börjar att leta oss utomhus igen vill jag tipsa om ett par jättegoda och ursöta kakor som ni bör passa på att bunkar upp med nu när vädret vänder till det sämre några dagar. De kommer vara perfekta att ta fram till soliga fikastunder nu under den tidiga våren. Eller varför inte baka dem till Påsk eller något mysigt kalas?

De söta och färggranna kakorna kallar jag för Kalaskakor. Jag provbakade dem nämligen tidigt i vintras, skrev så fint ner receptet på en papperslapp och tänkte att det skulle bli perfekta till barnens födelsedag. (Kakor med lite färgglatt godis och choklad går alltid hem i alla åldrar). Men där brister mitt så kallade "system" för handskrivna lappar. Och denna, som så många andra lappar, var plötsligt puts väck. Jag har testat att skriva ner i block. Funkar inte, jag behöver kladda på mina lappar. En bok blir på ett sätt för seriöst när man kluddar och arbetar med ett recept. Och det är inte alltid de små lapparna letar ner sig i mappar som fint läggs fram för ändåmålet. Därför försvinner tyvärr en del godbitar i mitt halvt förvirrade löslappssystem. Fast härom dagen kom den här efterlängtade lappen, tillskillnad från många andra, faktiskt fram! Från en liten anteckningsbok trillade en kluddig lapp fram med det här goda kakreceptet. Testa dem gärna med citronskal som ger en härlig extra smak.




Kalaskakor
ca 24 st


125 g rumsvarmt smör

110 g strösocker

1 tsk vaniljsocker

ev. 1 tsk rivet citronskal

1 ägg

225 g vetemjöl

1 tsk bakpulver


Garnering

100 g vit choklad

Smarties, Non stop eller M&M

strössel i olika färg och form



Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker poröst i en bunke. Blanda ner vaniljsocker, ägg och eventuellt citronskal. Blanda mjölet med bakpulver i en skål och rör sedan ner det i äggsmeten. Blanda samman till en lös deg.

Ta upp valnötsstora bitar av degen och rulla dem till bollar. Placera bollarna på klädda plåtar och tryck till dem lite lätt. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Ta ut och låt dem svalna på bakgaller.

Smält chokladen över ett vattenbad. Bred lite choklad på mitten av varje kaka och garnera med chokladlinser samt strössel. Drizzla resterande choklad över kakorna.

3 kommentarer:

  1. Underbart väder, absolut!
    då blir man glad när en lapp hittar fram igen. Vi har blivit av med ett supergott kycklingrecept så hoppas att det oxå trillar ur från någonstans...

    SvaraRadera
  2. åh nej, de ser alldeles för fantastiska ut! Vit choklad är gott, non-stop är gott, kakor är ALLTID gott... De här skulle jag äta upp på studs om de fanns i närheten ;) Mums!

    SvaraRadera
  3. Vårkakor! Gud vad härligt färgglada, nu blev jag på ännu bättre humör än innan, haha.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...