lördag 3 september 2011

Candy Cane Cake (Polkagristårta)



När jag först satte mig ner för att börja skriva det här inlägget var det lugnt, tyst och stilla i huset. Nystädat, snyggt och för ovanlighetens skull barnfritt. Nu är väl ordningen återställd, skulle man kunna säga.

Ett barn sitter och leker med något som för väldigt väldigt mycket och irriterande ljud i soffan. Trillar, ner slår sig och "tjatgråter" lite. Det andra springer runt, runt och försöker bli yr i huvudet. (The joy of being 2 years old...) Det förut så väldstädade och fina huset ser nu mer ut som det brukar. En leksak här, tjugo andra där och allmänt småkaos. Inte så välstädat och fint med var sak på sin plats som det ganska nyss var.

Ändå är det just så som känns mest hemtrevligt. När barnen leker runt och det ständigt finns ett litet surrande av en barnstämma, eller den där enerverande leksaken som fortfarande spelar fast ingen leker med den längre. Egentligen borde jag väl inte kunna koncentrera mig när det är så här, men faktum är att det är det det går som bäst. I den här allmänna oordningen med lek, stoj, gråt och vardag trivs jag ändå som bäst. Även om jag i de här stunderna ibland drömmer om det välstädade och perfekta huset, med var sak på sin plats och lite barnfritid. Och visst behöver man barnbreak och ordning och reda. Men när det varit så för länge börjar jag sakna barnens lek och skratt, spridda leksaker när de kastat sig från en lek till en annan och en mysig kram som kommer så spontant från en liten som bara vill mysa, om än bara för en kort stund. Det är en sorts vardag och just den här är min.

Om en stund har jag för avsikt att ta med åtminstone ett barn in i köket för att baka lite. Men innan jag gör det så vill jag dela med mig av en tårta som är en dröm för alla som älskar polkagrisar (som jag). Fast men behöver inte älska polkagrissmak för att tycka om den här tårtan det gör man nog ändå!

När jag satt och redigerade bilderna förut så upptäckte jag att ljuset var rätt skarpt på några av dem och man fick intryck av att de var tagna en vinterdag. Tänk att sitta i en snödriva en solig vinterdag, med solen så där lagom värmande med en kopp varmchoklad och så den här polkagristårtan.


Jag säger bara Mums!!! Den tanken fick mig att börja längta efter vintern...



Candy Cane Cake


Bottnar

285 g mjöl

450 g strösocker

4½ tsk bakpulver

½ tsk salt

225 g rumsvarmt smör

4 stora ägg

2 äggulor (eller 1 helt ägg istället för bara gulor)

2½ dl + ½ dl vaniljyoghurt

2 tsk vaniljessens eller 1 tsk vaniljpulver

några droppar röd hushållsfärg eller pastafärg




Sätt ugnen på 175 grader. Klä tre formar som är 20 cm i diamter med bakplåtspapper.

Lägg mjöl, socker, bakpulver och salt i en mixskål. Rör runt så att allt blandas. Tillsätt smöret och ½ dl av vaniljyoghurten och vispa samman på låg effekt. När blandningen börjar gå samman öka upp till medium (4 på en Kitchen Aid) och vispa blandningen fluffig med flatblandaren.

Blanda under tiden samman ägg, 2½ dl vaniljyoghurt och vaniljessen i en skål.

Tillsätt äggsmeten i tre omgångar till smörsmeten, skrapa ner det som fastnar från sidorna efter varje tillsatts. Låt maskinen gå tills allt gått samman lite lätt.

För dela 2/3 av smeten i två formar och färga resterande tredjedel rosa med lite rödfärg (om du vill ha ett rosa mellanlager).

Lättaste sättet att få smeten jämt fördelad är att väga den och dela vikten i tre. Glöm inte att väga bunken först och dra bort den vikten. Häll sedan i smeten medans formen står på vågen.

Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 30 minuter. De är klara när en tandpetare kommer ut ren och det luktar kaka.

Låt kakorna vila 15 minuter i formarna och ta sedan ut dem och dem svalna helt på ett kakgaller.



Polkagrisfrosting

4 stora äggvitor

225 g strösocker

285 g rumsvarmt smör

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

85-100 g krossad polkagris



Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen om du gör krämen i en maskin). Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den när 65 grader. Rör hela tiden! (Saknar du en sockertermomter så nås 65 grader ungefär när sockret är helt upplöst och smeten känns het.)

Flytta över skålen till maskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa med vispen (givetvis kan detta göras med en vanlig elvisp också men jag föredrar maskinen eftersom man slipper stå bunden med vispning så länge). Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca 15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare, vispa på medium och tillsätt smöret med lite i taget. Vispa tills blandningen är silkeslen och tillsätt då vanilj, salt och krossade polkagrisar.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

Montering

Lägg en vit botten på ett tårtfat och fördela en generös klick av marängsmörkrämen över denna. Lägg på den rosa bottnen och fördela ett jämt lager kräm även på detta. Lägg på den sista bottnen och bred på ett tunnt lager frosting ovanpå kakan och på sidorna. Det här behöver inte bli så snyggt, man gör det för att försegla in smulorna så det sista lagret blir jämnt och snyggt.

Ställ tårtan i kylen 15 minuter, ta ut och fördela sedan restarande frosting på och runt tårtan. Jämna till så att det blir snyggt och ställ tårtan i kylen ca 30 minuter.

Garnera med tex polkagrisspån och krossade polkagrisar.


Enjoy!


14 kommentarer:

  1. Härliga bilder, låter verkligen som en tokgod tårta och visst längtar man allt ibland efter soliga snöiga vinterdagar med klarblå himmel och barnen ja, jisses vilken oreda 3,5 åringen och 1,5 åringen kan ställa till med här hemma,

    SvaraRadera
  2. Haha, jag kommer ihåg hur fascinerande det var attspringa runt i ring tills man föll ihop i en hög och hela rummet snurrade =D Tänk vad skönt att vara så lättroad...

    Tårtan ser lika fantastisk ut som alltid! Själv är jag inte jätteförtjust i polkagrisar, men i tårtform tror jag nog att det skulle passa mig också <3

    SvaraRadera
  3. Så underbart fina bilder, man riktigt ser att den smakar av minten från polkagrisarna!

    SvaraRadera
  4. Dina tårtor är helt magnifika ju!
    Och alltid fina bilder, härligt!

    SvaraRadera
  5. Utan att överdriva så är den här tårtan en av de finaste jag sett.

    SvaraRadera
  6. Så fin tårta!
    Jag känner igen det där med barnen. Särskilt om vi lämnar bort dem över natten för att ha egentid. Gud så tomt det känns, extra på morgonen när inga barn väcker oss och det är helt tyst.

    SvaraRadera
  7. Tusen tack för alla söta kommentarer! Är faktiskt redan sugen på att göra tårtan igen och filurar redan på en ny "variant" :-)

    SvaraRadera
  8. Men mums vilken härlig tårta, duktig du är =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera
  9. Hej Louise!
    Jag vill börja med att säga att jag tycker din blogg är KANON bra .

    Under september månad har jag tänkt att ha ett blogg inlägg om heter "Dagens blogg"

    och då tänkte jag kolla lite med dig om du skulle vilja vara med?

    Det jag kommer att göra är att lägga upplite bilder och länka till din sida.

    Jag tycker det är viktigt att sprida sitt budskap till så många som möjligt =)

    Jag får önska dig en trevlig dag så hoppas jag det är OK.

    Med vänlig hälsning

    Yesmin

    SvaraRadera
  10. Ååå, dina tårtor är ju helt gudomliga! Så vackra! Den här måste jag verkligen göra nästa gång det är tårtdags - synd att det är så sällan bara! Bjöd på din Very Cherry Chocolate i helgen på svärmors 50-års. Och den blev kanon! http://bakatochlagat.wordpress.com/2011/09/06/very-cherry-chocolate-cake/
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  11. Vad gott det såg ut! Man smaksätter förlite saker med polkagris...

    SvaraRadera
  12. Är sockertermometer samma sak som stektermometer eller är det något speciellt?

    SvaraRadera
  13. Hej Annika!
    En socker termometer och vanlig stektermometer är inte samma sak. En socker/godistermometer mäter högre temperaturer. Många godissmeter ska ju upp i temperaturer kring 120 grader och då räcker inte en köttermometer. Men för den här blandningen räcker det med en "vanlig" kökstermomer då det bara ska upp i 68 grader.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  14. Hejsan Louise! Jag hade tänkt att göra denna tårta tills på lördag, men jag har lite funderingar.. Är det lätt att lyckas med den? Är den verkligen så supergod som den ser ut? Går det bra utan en socker termometer? Kan man göra den dagen innan, utan att den blir ful eller dylikt?

    Supertacksam för svar snarast! Antingen genom mail eller på min blogg..

    Kramar och tack på förhand!:D

    ynneej-mapelsirap@hotmail.com

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...