fredag 30 september 2011

Chocolate Toffee Cookies

Glad Fredag allesammans!Så står vi ännu en gång inför en skön helg. Ska ni hitta på något trevligt? Här står faktiskt ingenting på programmet. Och det är skönt. Vi har haft en ganska hektiskt vecka så det ska bli skönt att bara göra ingenting och ta dagen som den kommer. Förhoppningsvis är vädret med oss så att det kan bli några prommenader.

I köket hade jag senare idag tänkt prestera ett gäng bullar. Varför jag så sällan bakar bullar är egentligen ingen gåta för mig. Det är trist att baka just kanelbullar. Lite avtrubbad är jag efter ett gamalt jobb där varje måndag inleddes med ett extremt bullbakande. Raden av bullar som skulle snurras tog aldrig slut och det tog lite lusten och udden från det hela. Men samtidigt är ju bullar så gott! Och de fyller verkligen hela huset av lugnande, inbäddande och varma dofter. Särskilt goda är de medans de fortfarande är lite varma tillsammans med ett glas kall mjölk. Finns det något godare? Eller något som doftar barndom som just kanelbullar.

Men hur gott de än är så bakar jag bullar på tokför sällan om man frågar övriga familjen. Men eftersom vi närmar oss Kanelbullensdag den 4 oktober så känner jag att ett bullbak pockar på. Den här gången tror jag att jag hittat ett recept som jag ska komma att trivas med. Jag har testat och prövat många varianter men ännu inte fastnat för ett speciellt. Det enda bullrecept som jag gillat är min farmors, fast det är inte på klassiska kanelbullar. Men, nu har jag ett som jag verkligen tror på och jag tror även att jag kommit på hur jag ska göra för att få fina bullar och inte torra, trista där fyllningen runnit ut. Men, det receptet får ni vänta på någon dag.

För idag är det cookies som gäller. En sista gång för ett tag. (Fast vi får se hur länge jag kan hålla mig från att göra ett nytt cookie-recept. För det är minst lika gott med en nybakt cookie och ett glas mjölk som det är med en kanelbulle!) Men den här cookien är en ren njutning. Smörig, chokladig, mjuk, knapig och bara härlig. Den här varianten har snabbt blivit en favorit hos alla som bjudits på den. Och hemligheten är toffee. Härlig seg toffee som smälter ut och tar en enkel chocolate chip cookie till nya höjder.Mumma!Chocolate Toffee Cookies
ca 24 stora kakor

250 g vetemjöl

40 g havregryn

125 g smör

140 g strösocker

40 g ljust muscovadosocker

1½ tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl mjölk

50 g sirap

85 g hackad/klippt toffee (eller kola typ Rollo)

100 g hackad mjölk choklad

75 g hackade pecannötterSätt ugnen på 200 grader (ej varmluft).

Blanda samman mjöl, havregryn, smör, socker, muscovadosocker, bakpulver och salt i en bunke till en maskin. Kör blandningen med en flatblandare tills den är som som grov sand eller ströbröd i konsistensen.

Tillsätt mjölk och sirap och arbeta snabbt samman till en deg. Tillsätt slutligen klippt toffee, hackad choklad och pecannötter. Arbeta snabbt samman igen.

Rulla ut den till en eller två rullar som är ca 6-7 cm i diamter. Slå in dem i plastfolie och lägg dem att vila i kylen ca 30 minuter.

Ta ut deg rullarna och skär dem i ca centimetertjocka skivor. Lägg på en plåt, sätt in i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.

Ta ut kakorna när de fått fin färg och är genom gräddade. Låt svalna på kakgaller.6 kommentarer:

 1. Låter som riktigt mumsiga kakor, helt i min smak :-) , ja kanelbullsbak blir det allt i helgen

  SvaraRadera
 2. Ja, tack för att du påminde mig om kanelbullens dag - annars är jag lite dålig på att komma ihåg just den ;) Kakorna låter fantastiska, du har alltid så enormt goda recept att dela med dig av <3

  SvaraRadera
 3. Funkar de lika bra utan pekannötterna?

  SvaraRadera
 4. Sassy, det fungerar jättebra att utesluta nötter helt eller att ersätta dem men andra nötter, mer choklad etc.

  Mvh Louise

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...