fredag 16 september 2011

Polkagris Biscotti
Sensommaren står och stålar utanför fönstret i all sin prakt. Äntligen är nätterna härligt kyliga, dagrna fyllda av sol med lite "bit" i luften och löven börjar dra åt mest färgsprakande hållet. Om ett tag har vi den riktigt intensiva hösten här med alla färger och dofter. Med hösten kommer också en enorm dos inspiration och energi hos mig. Kan ni gissa att jag längtar.

Snart ska jag dra på mig en stickad tröja och gummistövlar för att ge mig ut i den underbara hösten. Har några idéer som jag vill testa i köket, men först måste det inhandlas lite smör, ägg och ditt och datt. Under tiden får jag en promenad och kan njuta av sol som värmen på nästippen och bara gör mig på bra humör!

Dagens recept är en liten glimt till vad som komma skall. Nu anser ju jag att polkagrisar är en delikatess året runt, inte bara till vinter och jul. Men jag får alltid lite vintriga vibbar när jag just bakar med polkagrisar. Så även denna gång och jag kan tänka mig att det här biscottisarna kommer att smaka ljuvligt doppade i varm choklad efter en långpromenad i snö om några månader.

Det här är ett "vuxet" recept på riktigt mörka biscotti. Inte så söta utan nästan lite åt det chokladbittra hållet. Vill man så kan man givetvis byta ut polkagrisarna mot nötter, tillsätta lite espressopulver eller lika runt bäst man vill! Det blir gott hur som. Receptet är inspirerat från en av mina husgurus inom bakning och desserter David Lebovitz. En webb-sida och böcker jag gärna drömmer bort mig vid med en kopp kaffe...

Men godast är de doppade i en esperesso efter en god middag. Gör dem gärna modellen mindre och tunnare än vad jag gjorde här. Då blir de både godare och knaprigare.Nu ska jag ut och njuta av för-hösten!Polkagris Biscotti280 g vetemjöl

75 g kakaopulver

1 tsk bikarbonat

½ tsk salt

3 stora ägg

200 g strösocker

1 tsk vaniljessens

några droppar pepparmintsarom

100 g krossade, hårda polkagrisar

125 g hackad mörk choklad (eller choklad linser)Sätt ugnen på 175 grader.

Sikta samman mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en skål.

Vispa samman ägg, vaniljessens och pepparmint lite lätt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen med lite i taget och tillsätt sist krossade polkagrisar och choklad.

Dela degen i tre delar och forma två eller tre långa, smala "baguetter" på lätt mjölat bakbord. Flytta över degen till en klädd plåt och se till att det finns lite utrymme mellan varje.

Platta till toppen lite lätt och baka i ugnen ca 25-35 minuter tills kakorna känns stabila när man tar på dem.

Ta ut kakorna från ugnen och låt dem vila ca 15 minuter innan de skärs i ca 1 cm tjocka sneda snittkakor. Lägg kaorna med en snittsida ner och sätt in dem i ugnen igen, 25-35 minuter. Vänd gärna kakorna efter halva tiden så blir de extra spröda och knapriga.

Ta ut kakorna från ugnen när de känns färdiga och låt dem svalna helt på plåten.

Smält gärna lite extra mörk choklad och doppa halva biscottin i den och strö på lite krossad polkagris. Servera gärna till en kopp espresso eller varm (spetsad) choklad.


Enjoy!


5 kommentarer:

 1. Ååå. Jag längtar också! (Om det nu var höst, vinter och JUUUUL du längtar efter...)

  SvaraRadera
 2. Du läste mina tankar helt rätt, Annika! Snart dags att plocka fram julskivorna...

  SvaraRadera
 3. Det ser jättegott ut!
  Jag ÄLSKAR polkagrisar i alla dess former :-)
  Förra året testade jag att göra polkabräck och det var också toppengott. Har du inte gjort det rekommenderar jag att testa eftersom du tydligen också är ett polkafan :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...