lördag 24 september 2011

Vanilla Bean Cake (Bästa Vaniljsockerkakan)
Glad Lördag!


Här nere hos oss är det riktigt underbart väder idag! Solen strilar sakta in genom fönstret och världen utanför börjar åter att tina upp så sakta. Om en stund, vilket borde bli efter lunch, ska jag ta med mig barnen ut på en liten expediton. Man vet aldrig vad man hittar för roliga saker när man är sakletare. Att alla saker som tas upp inte gillas att mamma gör tydligen saken ännu roligare. Tänk om man kunde ta på sig ett par glasögon och se dessa saker, och världen, genom barnens ögon. Det skulle vara otroligt fachinerande. För som mamma är det lite svårt att de det fantastiska med ett äppelskrutt, en lång men halvt avbruten pinne eller stelnade tuggummin.

Den senaste veckan har verkligen ramlat på i ett rasande tempo. Tyvärr blir bloggen lite lidande, men jag pendlar just nu upp till Stockholm en gång i veckan och jag har inte hunnit eller orkat blogga som min plan var. Men jag lovar en snar bättring på detta. Man kan verkligen utnyttja tiden på tåget bättre i fortsättningen.

En riktig klassiker och favorit hos de flesta är nog sockerkakan. Eller är den lika hatad som älskad? Ibland tycker jag att sockerkaka kan vara lite, trist. Men efter en uppdatering så har den återerövrat mitt hjärta. För den här varianten blev riktigt god. Fullpackad med smak och prickig av vanilj och lite små tung. Precis som jag vill ha mina sockerkakor. (Vill man lyxa i överkant, för det vill man ju ibland, tar man färsk vaniljstång i både kaka och glasyr. Mmmmm...)

Just nu har jag så många härliga utkast på recept liggande som bara väntas på att bli testade och delade med er här. Tankar, idéer och smakkombinationer flyger verkligen genom min skalle just nu. Ibland är det nästan svårt att hänga med och det är lite frustrerande när man inte kan ställa sig i köket direkt för att testa en ny idé. Då klottras det för fullt och högen med lappar börjar bli lite tjock nu. Men hösten ger alltid en så härlig nytändning och med solen blir det bara ännu mer! De mustiga, djupa och lite jordiga färgerna inspirerar till helt andra bakverk än de skira och lätta om våren.Visst är det en härlig och förunderlig värld vi lever i? Och tänk att den kan ge så mycket inspiration under året...Vanilla Bean Cake

210 g vetemjöl

2 nypor salt

½ tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

(eller 1 tsk bakpulver istället för att dela upp det i både bakpulver och bikarbonat)

140 g rumsvarmt smör

200 g strösocker

1 tsk vaniljpulver eller 1 fröna från vaniljstång

2 stora ägg

1,2 dl filmjölk eller yoghurt (gärna vanilj)
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en sockerkaks form, slå ut överflödigt mjöl.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Rör smör och socker riktigt vitt och poröst i en maskin, ca 5 minuter. Tillsätta vaniljpulver (eller fröna från en vaniljstång) och mixa någon minut ytterligare.

Tillsätt äggen, ett i sänder och skrapa ner det som fastnar på sidorna mellan varje tillsätts.

Tillsätt mjölblandningen och yoghurt växelvis medans maskinen går på låg hastighet. (Tre gånger mjöl och två gånger yoghurt). Börja och sluta med mjölblandningen.

Klicka ner smeten i den smorda formen och jämna till ytan med en sked. Slå formen i bodet några gånger så att evenuella luftfickor försvinner.

Grädda lite under mitten, 45-60 minuter. Eller tills en sticka kommer ut okladdig. Ta ut och låt kakan svalna i formen ca 1 timmer och vänd sedan upp den på ett kakgaller för att svalna helt.

Glasera gärna kakan med en frosting gjord på 2 dl florsocker blandat med ½ tsk vaniljpulver utrört med några teskedar mjölk till en bra konsisten (min blev för rinning på bilderna så lite tjockare än vad jag åtsadkom borde bli bättre).


Enjoy!

7 kommentarer:

 1. Sockerkakor ska man inte förakta. Man kan ju variera dem i det oändliga och ibland är det gott att bara äta dem, som de är! :)

  SvaraRadera
 2. Alla gamla klassiker glöms oftast bort tyvärr, bland alla nya cupcakes och cake pops. Men en riktigt god sockerkaka, eller varför inte en smarrig rulltårta, det kan vi verkligen bli riktigt sugna på ibland!

  SvaraRadera
 3. Åh vad gott det ser ut, måste vi prova.

  SvaraRadera
 4. Håller med Mårtenssons kök :) kul med ett traditionellt recept så att man inte glömmer favoriterna!!

  /Maria
  www.matochliteannat.wordpress.com

  SvaraRadera
 5. Hej
  GUD vad glad jag blev när du kommenterat hos mig, så att jag hittade tillbaka! Jag hade nämligen glömt hos VEM jag hittade allt gott med polkagrisar, men nu har jag sparat dig bland mina favoriter :-)

  Kakan ser jättegod ut - trots att det är en sockerkaka (för i min värld är sockerkakan en bisak när man väl fått slicka skålen haha)

  SvaraRadera
 6. Googlade mig hit och åh vilka fina bilder och spännande recept jag hittade! Så himla roligt när man hittar nya matbloggar!
  Matbloggar själv på www.koala.nu/kitchen men inte så ofta som jag vill. :) Jag återkommer!

  SvaraRadera
 7. hej
  jätte bra en blogg.....jag är kock turk-svensk
  www.zeytinada.com
  göteborg
  nemrut71@yahoo.se

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...