måndag 19 september 2011

Coconut & Lime Cookies
Glad Måndag!Ännu en spännande vecka är igång, jag hoppas att den börjat på bästa sätt för er alla. Man brukar ju säga att måndagar tenderar att bli lite konstiga, med måndagsexemplar av saker och ting. Men jag undrar om det stämmer?

För min del brukar måndagar bli ganska bra, även ur jobbsynpunkt. Däremot så är söndagar en katastrofdag för mig. Av någon anledning brukar saker köra ihop sig just då. Ingen verkar hinna eller vilja göra något. Barnen är lite grinigare. Kakor blir bara en enda sörja och det är allmänt en tråkig dag. Och detta brukar inträffa, gärna samtidigt, på just söndagar. Inte måndagar.

Igår var inget undantag. Jag skulle till exempel testa att gör en ny kaka, men jag kan erkänna att den hamnade i slasken och bidrog ensamt till att ugnen behövde rengöras. Rejält. Nu är ju inte jag den som ger mig och efter en stunds research så upptäckte jag både en och två saker som var totalt galet. Som att missa hur stor form man skulle använda. En enorm visade det sig, inte en vanlig... Men eftersom smeten var himelsk så kommer jag att mig på kakan igen, nästa helg (dock inte på söndagen).

Lördagen var betydligt bättre ur kak- och bakvinkel. Ingenting hamnade i slasken utan i kakburkar och magar. Lite inspiration kom över mig och det blev ett gäng nya cookies. Den första satsen fick lite karibisk touch med kokos och lime. Lite torkad ananas eller papaya i smeten är valfritt men det blir extra gott med den i. Easy peasy att göra och väldigt goda på ett lagom krispigt sätt.This is no problem, man!Coconut & Lime Cookies
ca 24 stora kakor


350 g vetemjöl

65 g kokosflingor

125 g smör

140 g strösocker

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 krm vaniljpulver (eller ½ tsk vaniljsocker)

1 ägg

½ dl mjölk (eller kokosmjölk)

40 g sirap

150 g grovt hackad vit choklad

skal från 1 lime

(75 g fint tärnat torkad ananas/papaya, valfritt)

samt 50 g vit choklad till dekor
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda samman mjöl, koksflingor, smör, socker, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke. Konsistensen ska bli ungefär som ströbröd.

Tillsätt ägg, mjölk och sirap och blanda snabbt samman till en deg. Tillsätt slutligen hackad choklad, limeskal och torkad frukt.

Rulla ut degen till en eller två långa rullar (ca 6 cm i diameter) med lätt mjölade händer och slå in rullarna i plastfolie. Lägg rullarna i kylen ca 30 minuter. Ta ut och skär degen i 1cm tjocka skivor och lägg dem på klädda plåtar.

Grädda kakorna i ugnens nedre regioner och sänk värmen till 175 grader. Grädda ca 10-15 minuter. Ta ut kakorna när de fått fin färg och känns färdiga. Låt svalna på ett kakgaller.Smält resterande choklad och ringla den över helt kalla kakor.
9 kommentarer:

 1. Ojdå, inget kul när spisen behöver rengöras pga kakbak... får genast en bild av en kak-explosion:) Tur det går bättre andra dagar i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Nej, din lördag verkar ju inte ha varit lika kaotisk som söndagen i alla fall för ÅH vilka kakor! Kan tänka mig att det smakar extra fantastiskt med den torkade frukten i - mums! Ibland har man dagar då inget fungerar, kanske blir nästa söndag bättre? ;)

  SvaraRadera
 3. Ser ut som kakorna blev goda iallafall :)

  SvaraRadera
 4. Vilken god kombination, Coconut & Lime!

  SvaraRadera
 5. Spännande - och ovanliga - smaker!! Ska testas vid tillfälle!

  SvaraRadera
 6. Kakorna ser helt gudomliga ut. Dessa måste jag absolut prova! Använder du vanlig ugn eller varmluftsugn? Tänkte mest på temperaturen så jag inte kör med för hög/låg värme .)

  SvaraRadera
 7. Hejsan!

  Kakorna är riktigt goda! Jag bakar alla mina kakor i vanlig ungsvärme så kör man varmluft bör man dra ner ca 25 grader. Har blivit en vana för mig eftersom min varmluft blåste sönder kakor ibörjan då den var lite defekt. Så nu använder jag den bara i matlagning :-)

  SvaraRadera
 8. Kokos og lime, så gott. Dette skal jeg bake og bjuda min familj på til helgen. Takk for tipset

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...