måndag 30 maj 2011

Löjromstoppad Färskpotatis
Färskpotatis, nypotatis, päror... Kärt barn har säkert fler namn, men hemma hos oss kallas de små raringarna för färskpotatis. Och nu börjar de äntligen att leta sig in i butikerna. Hutlöst dyrt kilopris för lite potatis men visst är det värt det? I vart fall just nu, så här i början på säsongen när man längtat efter dillkokt färskpotatis. Mums!

Men jag ska erkänna att just färskpotatis var det värsta jag visste när jag var mindre. Smaken föll mig inte alls på läppen och att det var ett "skinn" på dem var rent vidrigt. Sån tur att man kan ändra sig för små, söta färsk potatisar är en delikatess. Helst bara med en klick smör och lite extra plockad dill.

Vi åt lite färskpotatis härom kvällen, och även svenska jordgubbar, och eftersom det blev över så passade jag på att göra ett av mina absolutafavorit sommartilltugg, löjromstoppade färskpotatisar.

Så enkelt och så gott. Så rena smaker och söta färger. Sommar i en enda liten tugga.

Receptet är så enkelt att jag bara listar ingredienserna, några mått går inte att ge, det är bäst att anpassa sig efter antal potatisar och dess storlek.

Löjromstoppad Färskpotatis


Kokt, kall färskpotatis

crème fraiche

riktigt fin hackad rödlök

löjrom (eller stenbitsrom)

dill

ev lite citronsaftDela stora potatisar på hälften, skär av lite av bottnen (och även toppen på mindre) så att potatisarna står stadigt.

Toppa potatisen med lite crème fraiche, sen lite löjrom. Strö över fin hackad rödlök och toppa med en liten dillvippa. Om du gillar citron så stänk över lite färskpressad citronsaft.

Servera till en liten fördrink och njut av sommarsmaker!3 kommentarer:

  1. Goda sommarsmaker, ger oss hopp att det ändå blir sommar till slut!

    SvaraRadera
  2. Rolig idé, kul att potatisen får vara lite i fokus. Färskpotatis är ju så rackarns gott!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...